A legegészségesebb édesség – vagy annál több

Közel százkilencven éve, 1743. május 20-án született az első osztrák méhészeti iskola megteremtője, vezetője, az Európai méhészet fontos alakja, Anton Jansa. Eredetileg festőnek tanult, de jobban vonzotta a természettudomány és különösen a méhek világa. Így került a bécsi akadémia professzori székbe, ahol a méhészkedés tudományát oktatta. Már Jansa is azt oktatta növendékeinek, hogy a méz az egészséges élet egyik alapeleme, több mint édesség, hiszen olyan gazdag biotikumokban.

Az ENSZ 2017-ben döntött arról, hogy május 20-án a méhek kiemelt védelmére és az ökológiában betöltött fontos szerepére hívja fel a figyelmet, ezért a mai napot a méhek világnapjának nyilvánították. A figyelem annál inkább is egyre időszerűbb, mert a méhészek helyzete évről-évre romlik, aminek jól körülírható oka van.

Az élet nektárjáért felelnek
Fotó: Anna Reiff/Unplush

Ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk, évek óta megfigyelhető a méhek tömeges méhcsalád-összeomlás és kaptárelhagyása. Magyarországon tavaly ez az arány húsz százalék volt, idén tavasszal már 50 százalékot jósoltak. Az okokat egyelőre sem a Nébih, sem az Országos Méztermelők Szövetsége nem tudja, de vizsgálja.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Intézet mindenkinek felhívja a figyelmét a méhek védelmére:

– Hagyj teret nekik, ne vágj le egyszerre minden virágzó növényt, gyomot;
– Ha van kerted gondoskodj arról, hogy mindig legyen virágzó növény benne;
– Ha városban élsz, az erkélyre, ablakpárkányra is ültess virágot;
– Részesítsd előnyben az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket, ezzel is védve a környezetet, egyúttal a beporzó rovarokat.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?