A csírák nagyon gazdagok biotikumokban, ám ha csíráztatni szeretnénk vagy kész csírát vásárolunk, mindenképpen ellenőrzött bioterméket válasszunk. A WHO a konvencionális étkezési csírákat közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszernek minősített, mivel az előállításuk kedvező a kórokozó baktériumoknak.
A csírák egyfajta „vitaminbombák”, hiszen forrásai az A-, B- komplex, C-, D-, E-, G-, K- és U- vitaminnak. Az ásványi anyagok – például kalcium, nátrium, magnézium, foszfor, klór, kálium és szilícium – is természetes formában fordulnak elő, ezért a szervezet a lehető legkönnyebben használja fel. Negyed annyival több fehérjét tartalmaznak, mint a hús, viszont fogyókúrázok is fogyaszthatják, mert egyáltalán nem hizlal.
• Búza csíra: a „zöldek királyának” is nevezett csíra a kutatások szerint felveszi a küzdelmet a rákos sejtek ellen, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, javítja az emésztést. Gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatása mellett erősíti az idegrendszert és növeli a potenciát.
• Hajdina csíra: Méregteleníti és erősíti az idegrendszert, magas a fehérje tartalma, ezért vegetáriánusoknak különösen ajánlott. Serkenti az agyműködést és tisztítja az érfalakat.
• Lencse, babfélék csírája: Kitisztítja a vérből a koleszterint, magas vastartalma pedig elősegíti a vérképzést. Szabályozza az inzulinszintet, fog- és immunerősítő, rákblokkoló hatású, megelőzi az egészséges sejtek rákossá alakulását.
• Lucerna csíra: Lúgosítja a vért, megelőzve a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. Segít a mellrák kialakulásának megelőzésében, serkenti a tejelválasztást, segít a klimaxos időszakban.
• Napraforgó csíra: Az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást, vízhajtó, tisztító és méregtelenítő hatású. Alkotórészei serkentik a vörösvértestképzést, segítik a vér oxigénszállítását a sejtekhez, a pajzsmirigyhormon alkotórésze, elengedhetetlen az idegsejtek működésében.
• Retek csíra: Természetes antibiotikum, kiemelkedő a tisztító hatása, ezért megfázás, nátha esetén kiválóan oldja a nyálkalerakódást. Segít kisebb vese- illetve epekövek eltávolításában.
• Vöröshagyma csíra: Antiszeptikus-, vírus-, gomba-, mikroba-, és élősködőölő.
• Vöröshere csíra: Elősegíti a mirigyek normális működését. Növeli az energiát, fokozza a termékenységet, nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, nyák- és görcsoldó, gyulladáscsökkentő.
• Vöröskáposzta csíra: Jót tesz a csontoknak, javítja a látást és az emésztést. gyulladáscsökkentő hatása segíti a bőrt megszépíteni. Megakadályozza a rák kialakulását, és a kialakult daganatok növekedését blokkolja.
• Zsázsa csíra: Fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, értágító és alvadás gátló hatású. Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében.