Megoldást találtak a fekete műanyag újrahasznosítására

Eddig az volt a probléma a fekete műanyaghulladék újrahasznosításával, hogy a szénfekete pigmentek az automata hulladékválogató berendezések által kibocsátott infravörös-közeli tartományú fényt elnyelték, így a berendezések nem ismerték fel ezt a hulladék típust. Az Unilever most egy új technológiát dolgozott ki, ami világviszonylatban is jelentős mennyiségű plasztik újrahasznosítását oldja meg.

A fekete műanyagból készült csomagolóanyagok újrahasznosítására fejlesztett ki egy innovatív megoldást az Unilever, ami áttörés a fekete műanyaghulladék-kezelése terén.

A fekete műanyagból készült csomagolóanyagok újrahasznosítása eddig azért volt sikertelen, mert az optikai technológiával működő gépi válogató berendezések nem tudták megfelelően azonosítani ezt a hulladéktípust. Ezek a berendezések az infravörös közeli tartomány (angolul: near infrared, azaz NIR) segítségével működnek.

A problémát az okozta, hogy a szénfekete pigmentek az automata hulladékválogató berendezések által kibocsátott infravörös-közeli tartományú fényt elnyelték. Az Unilever kutatói olyan pigmentet fejlesztettek ki, melyet már a csomagolás is tartalmaz, és a gépi hulladékválogató rendszerek számára is felismerhető.

A felismerhető pigmenteket a csomagolóanyaghoz adják

Az optikai szenzorok ezeket a pigmenteket helyesen felismerik ezután, így évente csak Nagy-Britanniában akár 2500 tonnával több műanyagflakont hasznosíthatnak újra. Az Unilever szerint ez megegyezik 200 londoni busz tömegével.

Az első kísérleteket a RECOUP (a műanyag újrahasznosítás vezető hatósága) és a Veolia, a Viridor, a Suez és a TOMRA vállalatokkal közösen végezték, ezek bizonyították a módszer hatékonyságát. A cég először Axe (külföldön Lynx) és TRESemmé márkájú termékeinek nagy sűrűségű polietilénből (High Density Polyethylene, HDPE) készült flakonjainál használja fel az eljárást.

A technológia elérhető lesz az iparág más szereplőinek is. Egyúttal azt is közölte a vállalat, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban, 2020-ig a felére csökkenti a termékei csomagolóanyagaiból származó, nem újrahasznosított hulladék mennyiségét.

Magyarországon viszonylag kevés optikai válogató van. 2017-ben a 3B Hungária Kft. és az MTA SZTAKI együtt működve dolgozott ki egy olyan rendszert, amely során, ipari képfeldolgozás alkalmazásával, a 3B specifikációi alapján, a műanyag fajtánkénti detektálásra alkalmas, infra kamerával összeszerelt optikai válogatót állítottak össze. A rendszer felismeri a műanyag, papír, fa különböző típusait, és pneumatikus fúvókák vezérlésével, kiemeli a válogatni kívánt anyagfajtát a szalagon érkező hulladékból.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?