Az energiafaló ház már nem kelendő itthon sem – a vásárlók főleg korszerű ingatlanokat keresnek

Még mindig nagyon sok a korszerűtlen ingatlan a kiadott energiatanúsítványok alapján: a lakások közel 80 százaléka energetikailag átlagos vagy gyenge besorolású. Ugyanakkor a korszerű lakások aránya az elmúlt három évben nőtt, a vevők többsége is a korszerű és energiahatékony ingatlanokat keresi az ingatlan.com új felmérése szerint.

Ugyan csak 20 százalékról 23 százalékra nőtt a korszerű lakások aránya az elmúlt 3 évben, miközben vásárlók, lakást keresők energiahatékony ingatlanok után érdeklődött – közli az ingatlan.com legfrissebb elemzése, amely a Lechner Tudásközpont adatain, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés statisztikáin alapul.

Sajnos egyelőre nem ökotudatosságról, inkább hatékony öngondoskodásról van szó. Az energiatakarékos házakkal ugyanis sokat spórolhatunk. Az ingatlanok értékesítése vagy hosszú távú kiadása előtt energiatanúsítvány készül, amely pontos képet ad a forgalomképes ingatlanállomány energiahatékonyságáról is, amire a vevők nagyon odafigyelnek.

Az ingatlan.com közleménye szerint a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok aránya 42 százalékról 29 százalékra mérséklődött. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: „Kedvező tendencia, hogy a leggyengébb energetikai adottságokkal rendelkező ingatlanok aránya egyre kisebb arányban vannak jelen az ingatlanpiacon, azonban a legkorszerűbb ingatlanok száma és aránya csak lassan növekszik.”

A szakember úgy véli, ez azért okozhat nehézséget, mert 2019-ben az érdeklődések több mint 60 százaléka érkezett korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanokra, ezekből viszont kevés van a piacon.

Javíthat a helyzeten, hogy az idei évben épülő lakások immár korszerűségben és energiahatékonyságban nagyságrendekkel jobbak lehetnek a jelenlegi használt lakás állománynál. Ráadásul 2020-ban várhatóan kevesebb lakásberuházás indul mint a korábbi években, ami miatt több szakember és kapacitás juthat majd a lakásfelújításokra is.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?