Cukornád tányérok, kukorica evőeszközök a Művészetek Völgyében

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye 2019, ahol idén még több környezetvédelmi óvintézkedést tesznek. A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak.

Három gyönyörű település, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarai, telkei, épületei, közösségi terei azok, amik a Művészetek Völgye tíz napja alatt átalakulnak fesztivál helyszínekké és díszletekké. A Völgy kezdetektől fogva zöld fesztivál, a Völgylakók pedig kifejezetten környezettudatosak és érzékenyek.

Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében, 2019-ben pedig újabb fejlesztések segítik a tovább zöldülést. A hulladékmegőrzés érdekében bevezetik az újrapohár rendszert és minden felületükön arra biztatják a látogatókat, hogy bátran hozzanak saját poharakat, tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételeket, italokat.

Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében

Zöldövezet Társulás Egyesület: „A Művészetek Völgye idén úgy döntött, hulladékának akár 50%-át megelőzi az Újrapohár rendszer bevezetésével.”

A fesztivál vendéglátói részlegének zöldítésében a Felelős Gasztrohős Alapítvány is segített a szervezőknek. “Örömünkre szolgált, hogy a Művészetek Völgye környezetbarát törekvéseit segíthettük. Egy ilyen nagy kaliberű fesztiválnak komoly szemléletformáló ereje van, így külön öröm számunkra, hogy elsősorban az újrahasználatra ösztönzik a résztvevőket” – mondta el dr. Horváth Sarolta, az alapítvány elnöke.

A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Kevesen tudják, hogy minden hajnalban, amikor a fesztiválozók még alszanak, a Völgyes szemétgyűjtő csapat összeszedi és kiválogatja mindazt, ami előző este rossz helyre került, az asztalokon maradt vagy esetleg a földön hever. A hulladékot szétválogatják, hogy minél nagyobb részét lehessen komposztálni vagy újrahasznosítani. Idén még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára.

A Völgy programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, a különleges BEEEZZZ projekttel megtapasztalhatjuk belülről, milyen a méhek élete. és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni.

További programok és információk hamarosan a Művészetek Völgye weboldalán: www.muveszetekvolgye.hu

About The Author

Vélemény, hozzászólás?