Trend a természetes úszómedence, mert vegyszermentes a vize, akár a hegyi tavaké

A természetes úszómedence egy biológiai fürdőhely, klór vagy vegyszerek nélkül. Saját természetes ökológiáját és kiegyensúlyozott öko rendszerét tarja fent, és bizonyos módon építi is. Az egyensúlynak köszönhetően a természetes medencék vize olyan tiszta, mint egy hegyi tó.

A természetes úszómedencékben a vízfelület két zónára van osztva: egy mély úszó zónára és egy természetes, sekély zónára. Az arány lehet 50-50 százalék, bár sokféle módon osztható a rendelkezésre álló hely méretétől is függően. A két területet egy víz alatti fal választja el egymástól, amely megakadályozzák a biológiai zónában lévő talaj és a növények elterjedését az úszó zónában. A mérettől függően megkülönböztetjük a fürdőtavat, úszótavat és a természetes medencét (ez a legnagyobb).

A medence tisztán tartását, a víz megfelelő pH-értékének kialakítását a természet végzi. A nád, káka és vízi- illetve mocsári növény működteti a rendszert azzal, hogy felszívja a tápanyagokat és ezzel csökkentik az algásodást. A vízben lévő mikroorganizmusok úgy garantálják a víz tisztaságát, hogy lebontják az algát, a káros anyagokat, csírátlanítanak. A vízi növények megteremtik a megfelelő környezetet, biztonságos élőhelyet a mikroszkopikus méretű zooplanktonnak.

A természetes úszómedencékben a vízfelület két zónára van osztva: egy mély úszó zónára és egy természetes, sekély zónára

Ezeket a medencéket tehát úgy tervezték, hogy nagyon alacsony tápanyagszintjük megakadályozza az algák kialakulását, és a szűrőrendszerrel kombinálva a víz kristálytiszta. Hasznosak a homok- és kavicságyak is, melyek természetes úton megszűrik a vizet.

A vízi növények előnyösek, mivel:

* A nap folyamán fotoszintézis útján oxigént szabadul fel a vízben

* A zooplankton élőhelyét biztosítja, amely a kiegyensúlyozott ökológiai rendszer részét képezi

* Árnyékol, elzárja a napfényt az algáktól

A víz tisztaságát olyan természetes szűrőrendszer is segíti, amelyen keresztül a vizet mechanikusan egy finom szemcsés közegbe áramoltatják, majd ezután egy vízesés, patak vagy víz alatti fúvókák segítségével visszavezetik a medencébe.

Természetes szűrőrendszer segíti a működést. A víz tökéletesen kemikália mentes

Fontos megjegyezni, hogy a természetes medence egy élő környezet, ahol egy finom kiegyensúlyozott ökoszisztéma van. A kiegyensúlyozatlanság elkerülése érdekében a halak tartása tilos, mivel zooplanktont fogyasztanak, és kiválasztásuk növeli a tápanyagszintet. A kacsákat ugyancsak távol kell tartani, mert szennyezik a vizet, és kihúzzák a növényeket. Háziállatokat sem lehet a vízbe vinni, mivel számos baktérium megtalálható a szőrméikben.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?