A megújuló energiák fedezik Európa igényének túlnyomó többségét

Európa energiaigényét elsősorban megújuló energiákból állították elő 2019 első félévében. A reményteli adat azonban változhat, mert az év második felében várhatóan megtörik a trend, mivel a megújulók előállítása mérséklődik. Időközben a széntermelést teljesen megszüntették az Egyesült Királyság piacán.

Európában 2019 első negyedévében több energiát állítottak elő megújuló energiák segítségével, mint fosszilis tüzelőanyagokkal. Áprilistól június végéig összesen 245,8 TWó elektromos áramot állítottak elő különböző megújuló energiaforrások segítségével. Ez az eredmény 21,3%-kal haladja meg az ugyanezen időszak során gáz, szén, lignit, kőolaj és tőzeg felhasználással előállított energiamennyiséget.

Ezek az új adatokat az Európai elektromos áram piaci körkép, 2019 2. negyedév címmel az egyesült királyságbeli, energiatermelési adatok szolgáltatásával foglalkozó EnAppSys tett közzé. A vállalat rendszeres időközönként áttekinti az Európai villamosenergia-átviteli rendszer üzemeltetők szervezetétől kapott nyers adatokat, amely 36 európai ország villamosenergia-átviteli rendszereit foglalja magában.

Az összefoglalónak ez a reményteljes szikrája gyorsan elenyészik, mivel az EnAppSys alaposabb elemzése feltárja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, a megújulók és a nukleáris fűtőanyagok részesedése az előállított energia mennyiségéből lényegében 2017 óta változatlan. Rávilágítanak, hogy az első két negyedévben a megújulók rendszeresen felülmúlják a hagyományos tüzelőanyagokat, majd az év második felében megfordul a trend.

Az év második felében megfordulhat a trend, és nőhet a fosszilis előlállítás mértéke

A vállalat jelentése szerint Európa energia portfólióján belül 2019 második negyedévében a nukleáris erőművek vitték el a pálmát, a teljes elektromos energia 28,2%-át termelték meg. A listában külön szerepeltetik még a vízerőműveket 17,5%-kal, a gázerőműveket 17,0-os, a szén/lignit erőműveket 14,7%-os, s szélerőműveket 11,5%-os, a napenergia parkokat 6,5%-os, és biomassza erőműveket 3,4%-os részaránnyal.

A fennmaradó termelés részben olajból származott: 0,6%, hulladékból: 0,5% és tőzegből 0,1%.
Jean-Paul Harreman, az EnAppSys BV igazgatója így látja: „az európai energiaportfólió túlnyomó része rögzült, a megújulók szintjének jelentős növekedésére már nem lehet számítani, a kőszén és a gáz aránya is állandósult.” Az igazgató bírálatát fejtette ki annak kapcsán, hogy sok ország tesz nagy bejelentéseket a megújulók fejlesztése terén, mégis ragaszkodnak a megrögzült tüzelőanyag felhasználási módokhoz. Rámutatott, hogy a szén/lignit termelés 2016 óta mindössze 22%-kal mérséklődött, a második negyedév adataival összevetve.

Ha figyelembe vesszük a cég által az extrapolálásra felhasznált adatokat, az látjuk, hogy 2017 második negyedévében 36 ország 40,2 TWó energiát állított elő, míg 2018 második negyedévében ez 43,2 TWó szintre nőtt, elsősorban a kedvezőbb besugárzott felületi teljesítménynek köszönhetően. Amint a napsugárzás szintje 2019-ben visszaállt a „normális” szintre Európa legnagyobb részén, abban a pillanatban a termelés is visszaállt a 40,5 TWó értékre.

A szén és a lignit piaci részesedése 2015 óta 33 százalékkal zsugorodott, de jórészt a gáz lépett a helyükre. A gáztüzelésű termelés biztosít némi előnyt a széndioxid-kibocsátás terén, azonban az ipari léptékű felhasználása valószínűleg egyáltalán nem járulna hozzá a klímaváltozás fékezésére irányuló célkitűzések eléréséhez.
forrás: mnnsz.hu

About The Author

Vélemény, hozzászólás?