Az innovatív eszköz, melyet az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói fejlesztettek ki, nemcsak megújuló energiaforrás, hanem alternatívát kínál a víz energiahatékony tisztítására.

A jelenlegi víztisztító berendezések gyakran nagy mennyiségű villamosenergiát fogyasztanak, és olyan infrastruktúrát igényelnek, amely sok közösség számára nem elérhető – ezek a közösségek pedig nem jutnak hozzá a biztonságos ivóvízhez. A drámai helyzet a világon több mint 780 millió embert érint.

„Az érintett emberek akár több órát gyalogolnak a távoli forrásokból származó vízért naponta, és több métert kell lefúrniuk a földben, hogy megfelelő ivóvízhez jussanak” – mondta Peng Wang, az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője a The Guardiannek.

Wang és munkatársai a Nature Communications folyóiratban leírják, hogyan működik a fejlesztés:

A készülék tetején egy vízszintes szilícium napelem van, ez alatt pedig több szint épül fel, amelyeken keresztül sóoldatot, sós vagy szennyezett felszíni vizet futtatnak át. A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet – a víz elpárolog, áthalad egy membránon, és kondenzálódik, hogy tiszta vizet hozzon létre. Ezt követi a hőkezelés; a folyamat aztán megismétlődik a következő szinten. A tisztított víz kifolyik a készülékből, ahol a közösség összegyűjti.

A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet
Grafika: Nature Communications

„A keletkező tiszta víz felhasználható a növények öntözésére is, ami lehetővé teszi a sivatagi mezőgazdaság működtetését” – jelzi a kutató.

A fejlesztés egyik kiemelt eredménye, hogy a technológia a víz ólom-, réz-, nátrium-, kalcium- és magnéziumszintjét az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak tartott szint alatt tartja. Felhőtlen körülmények között a napelem energiahatékonysága körülbelül 11% volt, magasabb a vártnál. Bár nem a mostani fejlesztés az első, amely napkollektoros desztillációt alkalmaz, mégis különösen előnyös, mert kétféle eszközt kombinál. Emellett tengervízből a hagyományos napkollektoroknál gyorsabban állított elő ivóvizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük