A mezei zsurló kiváló gombaölő hatású készítmény. Felhasználható permetezéshez, vagy mulcshoz adagolva védő takaróréteg kialakításaként. Biokiskertekből ma már nem hiányozhat.

A mezei zsurló (Equisetum arvense L.) a zsurlófélék családjába tartozó, nyirkos réteken, árokpartokon, töltéseken termő, érdes tapintású, virágtalan (spórás) növény.

Gyökértörzse a talajban mélyen kúszó, elágazó, feketés színű. Kora tavasszal egyszerű, ágatlan spóratermő szárakat hajt, majd májusban jelennek meg ágas, meddő hajtásai. A meddőhajtások szára 20-50 cm magas, egyenesen vagy felemelkedő, 3-5 mm vastag, ízelt, merev, szürkészöld, csöves, felületén 6-20 borda vonul végig. A szár csomóinál az oldalágak örvösen állnak, 5-10 cm hosszúak, 4-5 élűek, mély barázdájúak, néha ismételten elágazók. A növény nyári meddőhajtásait kell gyűjteni.

Hatóanyaga: kovasav, szaponin, akonitsav, oxálsav, almasav, keserűanyag, ekvizetonin, ekvizetrin flavoglikozida.

A főzet készítéséhez a mezei zsurló tiszta, földfelszín feletti szárított részeit használjuk.

20 dkg szárított hajtásrészt 30 percig kell áztatni 10 l hideg vízben, majd 45 percig forralni. Miután a főzet kihűlt, egy finom szűrőn keresztül átszűrjük, majd 10-szeresére hígítjuk (az főzet hígítás előtti elméleti koncentrációja: 20 g száraz növényi rész/liter víz, a permetezéshez hígított oldat koncentrációja: 2 g száraz növényi rész/liter víz). Az oldatot elkészítését követően 24 órán belül fel kell használni az oxidáció és a mikrobiológiai beszennyeződés megelőzése érdekében.

Egyéb elnevezései: kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, fentőfű

A főzet elkészítéséhez esővizet, vagy forrásvizet javasolnak a szakemberek. A szamóca és málna, valamint burgonya permetezéséhez a főzetet 22,5 dkg szárított hajtásrészből kell elkészíteni.

A főzet permetezéssel felhasználható: gyümölcsfák (alma, őszibarack) gombák okozta betegségei, őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen is. A kezelések között minimum 7 napos időközt iktassunk be.

Bogyósokban (szamóca, málna) hajtatott és szabadföldi körülmények között szürkepenész, lisztharmat, fitoftórás betegség, valamint antraknózis ellen a levélfejlődés kezdetétől a termésszedést követően nyár végéig, 4-8 alkalommal, 5-14 naponta, a főzet hígított oldatával kell kezelni a növényeket.

Burgonyában hajtatott és szabadföldi körülmények között burgonyavész, alternáriás betegség és lisztharmat ellen a lombfejlődés kezdetétől 4-8 alkalommal, 5-14 naponta, a főzet hígított oldatából hektáronként 300 litert kijuttatva. Hajtatott uborkában, paradicsomban alternáriás betegség és szeptóriás levélfoltosság ellen is kiváló.

A mezei zsurló mulcshoz is adagolható. Föld feletti részét (90 g) 1 kg mulcshoz javasolt keverni. A mulcs olyan szerves anyagból álló védő talajtakaró réteg (levél, szalma, tűlevél vagy tőzeg), melyet a növény köré helyeznek a nedvességtartalom elpárolgásának, a gyökérzet fagyásának és a gyomnövények fejlődésének megakadályozására.

A mulcskeverék uborka, paradicsom, csonthéjasok, díszfák, dísznövények (rózsa) gombabetegségeinek megelőzésére használható egyszeri alkalommal. Forrás: nebih.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük