Kevesebb génmódosított szójára lehet szükség a jövőben

Az üzemanyagokba kevert bioalkotóelemek arányának növelésével csökkenthető lesz az importált génmódosított szójától való függőség. Nem utolsó sorban pedig csökkenthető lehet a régió olajszükséglete is.

 

Ahogy arról már hírt adtunk, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az üzemanyagok bio-részarányát 8,2%-ban határozta meg a kormány rendelete, míg a 95-ös oktánszámú benzin esetében a bioetanol részarány 6,1 % lesz 2020-tól.

– A bio-részarány növelésével hozzájárulhatunk a klímapolitikai célkitűzések megvalósításához, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség, nem utolsó sorban pedig csökkenthető lenne a régió olajszükséglete – közölte a Hungrana Kft., hazánk egyik legnagyobb GMO-mentes gyártója.

A jövő évtől bevezetett rendelkezés nagy és stabil piacot jelent a magyar mezőgazdaság és az ágazat résztvevői számára, emellett környezetvédelmi szempontból is jelentős hatással bír.

Magyarországon évente csaknem 700 millió liter bioetanolt és ennek társtermékeként csaknem 600 ezer tonna, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányt állít elő hazánk két nagy gyártója, a Hungrana Kft. és a Pannon Bio Zrt.  Ehhez mintegy 2,2 millió tonna, hazai takarmánykukoricát vásárolnak és dolgoznak fel éves szinten.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint ez a döntés kiemelt fontosságú, hiszen a magyar takarmánykukoricából előállított bio-etanol a jövőben nagyobb mennyiségben kerül hazai felhasználásra, csökkentve az export mennyiségét.

Így a hazai kukoricából hozzáadott értékkel előállított termékek a magyar lakosság számára képeznek valós értéket. Természetesen környezetvédelmi szempontból is jelentős változás érhető el a bioüzemanyagok szélesebb felhasználásával, de a gazdálkodók által megtermelt mintegy 7-8 millió tonna tengerinek is szilárd és állandó piacot biztosít ez a lépés.

Az etanol előállítása során társtermékként GMO-mentes, magas fehérje tartalmú takarmány keletkezik, mely szintén a hazai állattenyésztést támogatja.

És nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy Magyarország jelenleg is bioetanol-nagyhatalomnak számít, most pedig lehetőség nyílik megőrizni,  megerősíteni a nagyhatalmi státuszunkat, az ország gazdasági növekedéséhez hozzájárulva – tette hozzá a szakember.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?