Óvatosságra intenek a környezetvédők, mert akár növelhetik is a szennyezés mértékét a bioműanyagok

A gyors, előkészületek nélküli bevezetés miatt és a lakosság tájékoztatása nélkül legalább olyan károsak lehetnek a környezetre a bioműanyagok, mint a hagyományosak. A fogyasztók ugyanis úgy vélik, hogy ezeket az anyagokat csak úgy el lehet dobni, mert lebomlanak. Ez azonban tévedés.

 

A lakosság nagy része nem tudja pontosan, hogyan bomlanak le az alternatív anyagok, így ezek is hozzájárulnak környezet, illetve a tengeri élővilág szennyezéséhez – jelzi a Guardian.

A műanyagoknak számos alternatívája elterjedt, ám a brit Környezetvédelmi, élelmiszeripari és vidékügyi bizottság úgy véli, nem épült ki a megfelelő infrastruktúra ezen műanyagok megfelelő kezeléséhez, a fogyasztók pedig nem értik a különbségeket az egyes anyagok között.

Otthoni komposztálásban az Egyesült Királyságban előállított komposztálható csomagolások nem bomlanak le – csak az arra kifejlesztett létesítmények alkalmasak rá. A Környezetvédelmi szervezetek szerint a műanyag alternatíváinak előkészületek nélküli , gyors bevezetése problémát okoz, mivel a fogyasztók nem küldik el ezeket a hulladékokat a komposztálókba,  és ezzel növelik a szennyezés mértékét.

„Ha egy biológiailag lebomló csésze bekerül a tengerbe, ugyanolyan problémát okoz, mint a hagyományos műanyag pohár” – mondta el a lapnak Juliett Phillips, a Környezetvédelmi Vizsgáló Ügynökség munkatársa.

A lebomló kifejezés tehát megtéveszti a fogyasztókat a Green Allience környezetvédelmi szervezet szerint: bizonyítható ugyanis, hogy azt a képzetet kelti, hogy ezeket az eszközöket csak úgy el lehet dobni, hiszen úgyis lebomlanak.  Ez tévedés, ugyanakkor tovább fokozza a szennyezések mértékét és a tengeri élővilág pusztítását.

Neil Parish környezetvédelmi szakértő kiemelte, hogy az alternatív anyagoknak lehet egy másik hátránya is: „a megfelelő újrahasznosítási rendszer, illetve a fogyasztók tájékoztatása nélkül vezetik be őket, ezért aggódunk, hogy az elterjedésük miatt magasabb lesz szén-dioxid-kibocsátás” – jelezte.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?