A bőr a szervezet kapuja, ezért megérdemli a vegyszermentességet

A tisztaság, a kizárólagosan növényi összetevők, a déli napfény és szél, a több ezer éves tengeri zöld agyag az alapja az Argital olasz cég kozmetikumainak. Az idén 40 éves társaság a kezdetektől elhivatottságot érzett aziránt, hogy a környezetet és az emberi egészséget tiszteletben tartó termékeket gyártson. Történetük érdekessége, hogy vegyszermentes kozmetikumaik egy olyan korban jelentek meg, amikor még nem volt sem elvárás, sem trend a bio életmód…

 

A vegyszermentesség, az ökológiai lábnyom mértékének csökkentése, a környezet- és természetvédelem a kozmetikaiparban is kezd lényeges elvárássá válni a gyártók és a forgalmazók felé. Sárközy Ágota, a Milánóban alakult Argital kozmetikai cég magyarországi forgalmazójának ügyvezető igazgatója szerint mindez ma már trend, és Olaszországtól kezdve Spanyolországon át Magyarországig megfigyelhető Európa szerte.

Az idén 40 éves cég megalakulása óta kizárólag természetes anyagokkal dolgozik

A természetes, növényi olajok már az antik kultúrában jelen voltak az orvoslás és a kozmetikaipar terén, noha ma szinte kizárólag az étkezésben használjuk fel ezeket. Szerettem volna feléleszteni az olajok orvosi és a kozmetikai célú alkalmazását Magyarországon, amikor 2013-ban rátaláltam az Argitalra, amely kizárólag természetes összetevőkből álló kozmetikumokat gyárt.

Már a cég 1979-es megalakulása is különleges volt: Dr. Giuseppe Ferraro, fiatal biológus és társa Graziella, valamint Pietro Bianchi, a biológiai termékek vezető forgalmazója, a KI alapítója véletlen és sorsszerű találkozásából született meg a vállalat. Korábbi kutatásaik nyomán mindhárman meggyőződéssel hittek a tengeri zöld agyag egyedülállóságában, amit a kozmetikaiparba akartak átültetni és hasznossá tenni. Kutatni kezdték a legjobb zöld agyag lelőhelyét, amit végül Szicíliában találtak meg.

Szicíliában találták meg a legjobb tengeri zöld agyagot, ide költözött át a gyár is

Az Unió  2013-ban fogalmazta meg a kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozását, a rendelet tartalmazta azon anyagok jegyzékét, amelyek használata a kozmetikai termékben tilos. Azóta számos cég kénytelen volt bizonyos anyagokat kivenni készítményei összetevői közül. Az Argital 40 éve, mindennemű szabályozás nélkül eleve azzal a küldetéssel indult, hogy csak természetes anyagokkal dolgozik. Termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, hiszen maga az agyag biztosítja az időtállóságot.

A kezdet tehát a közös meggyőződés és elhivatottság volt, ebből épült fel a piacvezető világmárka. A mai, marketing szemléletű világban igazán vonzó, és talán szokatlan is, hogy a társaság tevékenysége nem marketing alapú, hanem munkájuk gerincét a kutatás jelenti. – Válaszokat keresnek adott, általában bőrgyógyászati problémákra, ezen kérdések mentén zajlanak a kutatások és termékfejlesztések. Itt nincs sorozatgyártás egy új, divatos összetevővel – jelzi Ágota.

A több ezer éves zöld anyag önmagában biztosítja az időtállóságot, ezért a termékekben nincs szükség tartósítószerre

A tengeri zöld agyag nagyon sokrétű. A csernobili katasztrófa idején például Olaszországban egy kísérlet részeként az állatoknak tengeri zöld agyagot adtak a táplálék mellé, ami felszívta a légkörből az állat szervezetébe kerülő sugárszennyeződést. Rákbetegek esetében a sugárkezelés okozta bőrsérüléseket ugyancsak gyógyítják vele. Nagyon hatékony ekcémára, aknéra, a bőr jó állapotának megőrzésére. De ezen túl belsőleg is alkalmazható, például serkenti az anyagcserét.

Az Argital kozmetikumok alkotóelemeinek listája igazán figyelemreméltó, mert tartalmaz a napon szárított tengeri zöld agyag mellett tiszta esszenciális olajokat, tiszta növényi olajokat, vadon termő területekről gyűjtött gyógynövényeket és tiszta forrásvizet. Zöld agyagának nagyon magas a kova tartalma, ami fokozott hatékonyságot jelent.

A sok millió éves cápafog épen megmaradt a zöld agyagban

Az elhivatott kutatócsapat szemléletének összetettségét jelzi, hogy az Argital a gyártás helyét is fontosnak tartja, ezért 2005-ben operatív székhelyüket áthelyezték Szicíliába. Egyfelől a Földközi tenger közelsége kellő klímát, napsütést, fényt, szelet és tisztaságot ad, másfelől itt van a zöld agyag bányája is.

Az állati eredetű anyaghasználatot, az állatkísérleteket a gyártók elítélik. A propolisz az egyetlen állati eredetű összetevőnk – jelzi a cégvezető. – Számomra ez mind referenciát jelentett, miképpen a Demeter minősítés is. Az Argital ugyanis elsőként kapta meg az olasz kozmetikaiparban a Demeter minősítést, ami a legmagasabb minőségű biotermékeket jelöli.

Az elhivatott kutatócsapat és a gyár munkatársai valós kérdésekre keresnek válaszokat

Az anyacég küldetése négy pontban jól összefoglalható: az új, tengeri zöld agyag és tiszta növényi alapú biokozmetika kifejlesztése, a környezet- és természetvédelem, hiszen teljes vegyszermentességet hirdetnek, nem tesztelnek állatokon, a növényi összetevőket a legmagasabb minőség mellett dolgozó organikus és biodinamikus mezőgazdálkodásból szerzik be, illetve mindig frissen, kisebb mennyiségben gyártanak; a növényi összetevők tudományos és szellemi megismerésre, illetve egy olyan üzem és munkaközösség létrehozása, amely a tiszteleten, szereteten és megértésen alapul – mondja a cégvezető.

Ezeket a célokat közvetíti a magyar partner, az argital.hu számos előadássorozata, amely a természetes alapú kozmetikumok, a zöld agyag sokrétűségére és jövőbeli egyre fontosabb szerepére, a természet és a Föld védelmére, az ökoszisztéma megőrzésére hívja fel a figyelmet.

 

(x)

További információ és elérhetőség:

www.argital.hu

06 20 775 0869

oliolabmanufaktura@gmail.com

 

Figyelem! Hamarosan indul nyereményjátékunk, melynek végén 3 darab értékes bio kozmetikai csomagot sorsolunk ki a helyes megfejtők között az Agrital.hu jóvoltából.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?