A számítástechnika, a térinformatika segítségével tíz éven belül gyakorlatilag mindent modellezni lehet majd a magyar vizekkel összefüggésben – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019-cel összefüggésben.

Láng István szerint “ráépültünk a folyóinkra”, ezért területileg sok lehetőség már nincsen. Helyette arra összpontosítanak, hogy a rendelkezésre álló technológiák segítségével minél megalapozottabb, fenntarthatóbb döntéseket hozzanak – mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Kiemelte, hogy a sok és a kevés víz egyaránt probléma, továbbá a minőségre is figyelni kell. A cél “kompenzálni és megelőzni”, és van mit tenni, mert Magyarország európai viszonylatban elég szélsőséges helyzetben van – fűzte hozzá. Kiegyensúlyozott vízgazdálkodásra kell törekedni, és vízrendszerekben kell gondolkodni, összefüggéseikben kell kezelni a vizeket – mutatott rá Láng István. Szerinte Magyarországon az árvíz jelenti a legnagyobb gondot, de a digitalizációnak köszönhetően minden folyót le tudnak modellezni, meg tudják vizsgálni, miként vonul majd le egy árhullám.

Az OVF tevékenysége az utóbbi években a vízhiányra is kiterjedt, új aszály-monitoringrendszert alakítottak ki – közölte, fontosnak nevezve az öntözés fejlesztését. Láng István azt mondta: bizottságokban egyeztetnek arról a szomszédos országokkal, hogy ne egymás rovására gazdálkodjanak a vízzel.
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019-en egy tározórendszert akarnak bemutatni – idézte fel a beszélgetést az MTI.

Nyitókép: Krizsán Csaba/ MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük