A vágott vagy a földlabdás fenyővel ártunk kevésbé a természetnek?

Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha vágott helyett gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre. A gyökeres karácsonyfa feldíszítése és lakásban tartása azonban az élő növény szempontjából kockázatos választás. Gondos odafigyeléssel azért a fenyő számára is túlélhető a Karácsony.

Tévhit, hogy a kivágott fenyőfák vásárlásával – melyeket az ünnepek után óhatatlanul kidobásra ítélünk – károsítjuk a természetet, ugyanis napjainkban a karácsonyfa fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem kimondottan vágásra szánt ültetvényekben nevelik, tehát természetrombolásról szó sincs – jelzi a Nébih.

Mitől kockázatos?

A karácsony táján értékesített konténeres fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, hiszen az értékesítés előtt általában egy-két héttel ültetik őket a konténerbe. A meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik, s legyöngülhet, ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, ültetésre alkalmatlan, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget.

A kerteknek ritkán szép dísze a karácsonykor benn tartott, és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá, vagy szabálytalanná válhat.

Nagyon ritka, hogy a földlabdás fenyő életben maradjon a kertben

Mire figyeljünk?

  • A vásárolt, jutazsákba csomagolt gyökérzetű, úgynevezett földlabdás fenyőt a földlabdát körös-körül legalább 5 cm-rel meghaladó méretű edénybe ültessük.
  • Az ültetést jóval a felhasználás előtt végezzük, a talajt jól tömörítsük, rendszeresen öntözzük.
  • Ha konténeres fenyőt vásárolunk, a lomb felfelé való húzogatásával ellenőrizzük le, hogy jól be van-e gyökeresedve.
  • A konténerbe ültetett fenyőt a karácsonyt megelőző hónapokban a szabadban, a fagyos napok beálltával hűvös, világos helyiségben tartsuk, azért, hogy a növény számára a meleg lakás okozta stresszt a lehető legkisebbre csökkentsük.
  • A fenyőfát az ünnepek idejére a lakás világos, 15 fokot meg nem haladó hőmérsékletű helyiségében helyezzük el. Ha csak melegebb helyiséget tudunk biztosítani számára, úgy a meleg napok számát rövidítsük le.
  • A fenyőfa kiszáradt talaját rendszeresen öntözzük.
  • Az ünnepek után a fenyőt minél előbb vigyük számára optimális körülmények közé, és ültetésig hűvös világos helyen tároljuk.
  • Hosszabb fagymentes periódus beálltával megkísérelhetjük fenyőfánk kertbe kiültetését. Az egyszeri beöntözést a beiszapolás érdekében nem spórolhatjuk meg. A hosszabb fagymentes időszak kedvez a begyökeresedésnek.
  • Tavasszal gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, és őszig tartó rendszeres öntözésről.
  • A legyöngült növényeket a károsítók gyakran megtámadják, figyeljük az esetleges megjelenésüket, szükség esetén védekezzünk.

Ha nem szeretnénk élő fát, akkor alternatív megoldást is választhatunk. Persze nem a jó öreg műfenyőre gondoltunk, hanem a fenyőt jelképező, egyedi megoldásokra. Ha szeretünk újrahasznosítani, akkor szinte bármi, ami egyébként hulladékként végezné, alkalmas megoldás lehet.

Újrahasznosított fenyő papírból, dobozokból

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?