????????????????????????????????????

Újra nyílik a csillagvirág a Nyírségben, ez az egyik legritkább védett vadvirágunk

Újra nyílik a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a nyíregyházi Sóstói-erdőben, a tavasz hírnökének számító védett növényritkaság állományát idén is feltérképezik az önkéntesek és a természetvédők szombaton a nyírségi megyeszékhelyen.

A Nyírség ritka védett növényfajának számító vadvirág állományának egyedeit már tizennyolc éve minden évben megszámolják az önkéntesek az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében – közölte Szigetvári Csaba, a szervezet elnöke.

A szakember elmondta, a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású ligeti csillagvirág Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kizárólag olyan ősi eredetű tölgyesekben található meg, mint a Sóstói-erdő. Itt egyetlen helyen ismerik állományát, amely mintegy két évtizede egy tarvágás miatt került veszélybe.

A tavasz egyik legritkább hírnöke

Szigetvári Csaba megjegyezte, a felmérések szerint a védett vadvirág kiheverte a húsz évvel ezelőtti megrázkódtatást és lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma. A 2003 óta vizsgált területen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány mostanra csaknem 25 ezer tőre növekedett. Ebben az időszakban csak 2013-ban és 2018-ban volt két kisebb tőszám-visszaesés volt, ekkor a március közepén betörő sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését – ismertette az egyesületi elnök.

A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása csupán egy-két hétig tart és általában március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet. Idén zavartalannak tűnik a tavaszodás, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak a szakemberek. Az egyesület március 15-én, szombat délelőtt várja az érdeklődőket az erdőben, a virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.

A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait és az első pillangókat is – tette hozzá az egyesület elnöke az MTI-nek.

FotóK: facebook/sostoierdo

Nyitókép: hnp.hu/ Szabó Tünde

About The Author

Vélemény, hozzászólás?