20 európai kutatóintézet fogott össze a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaságért

A hatóságok, mezőgazdasági szakértők és a társadalom részéről is fokozódó elvárások az európai kutatóintézeteket példátlan összefogásra ösztönözték, melynek célja az agroökológiai átmenet felgyorsítása.

„Ahhoz, hogy szembenézhessünk egy ekkora méretű kihívással, az eddiginél jóval nagyobb összefogásra van szükség” – vallják a kezdeményezést elindító francia INRAE (Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Környezettudományi Kutatóintézet) munkatársai. Az „Úton a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság felé” címmel kiadott közös szándéknyilatkozatot 16 európai ország 24 kutatóintézete írta alá február 23-án a párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon – jelzi az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatónézet (ÖMKi) közleményében.

Magyarországot három intézmény is képviselte: a SZIE, a NAIK és az ÖMKi. „Ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjük, újra kell gondolni a jelenlegi kutatási prioritásainkat és új stratégiát kell kidolgoznunk nemcsak tagállami, de európai szinten is.” – emelte ki Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az INRAE és német partnerei a ZALF és a JKI vezetésével szerveződött összefogás központi víziója, a „kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság” egységbe tömörítette az európai kutatóközösséget. A kezdeményezés célja, amellyel kapcsolatban a francia mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume is támogatását fejezte ki, egy erős európai kutatási szövetség létrehozása és a megvalósításhoz szükséges tudományos ütemterv kidolgozása. Terveiket a kutatók hamarosan az Európai Bizottság részére is továbbítják, mint az európai „Green Deal”-hez, vagyis Zöld megállapodáshoz való hozzájárulásukat.

Forrás és nyitókép: ÖMKi

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?