Felfüggesztették a környezetvédelmi szabályozásokat az USA-ban a járvány idejére, így kedveznek a vállalatoknak

Felfüggesztette az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) a környezetvédelmi törvények betartatását és az áthágásokat követő büntetések kiszabását. Mostantól nem lesznek rutinellenőrzések és a cégeknek nem kell jelentést tenniük a kibocsátásaikról sem.

 

A szennyező vállalatok mostantól figyelmen kívül hagyhatják a környezetvédelmi törvényben előírtakat az Egyesült Államokban, abban az esetben, ha azok megsértését valamilyen módon összefüggésbe hozhatóak a CoViD19 vírus okozta világjárvánnyal – írja a mérce.hu a Guardian cikke kapcsán.

Az amerikai cégeknek mostantól nem kell a törvényben meghatározott károsanyag-kibocsátási irányelvekhez tartaniuk magukat, és azok túllépése esetén nem kell jelentést tenniük az Ügynökségnek. A rendelkezésnek nincs végső határideje, tehát a járvány idején biztosan él. Az EPA vezetője, Andrew Wheeler szerint a vállalatok számára problematikussá vált az, hogy a dolgozóik és a köz védelmét összeegyeztessék a tiszta levegőt és vizeket védő szabályozásokkal.

Az ügynökség korábbi, Obama adminisztráció alatti vezetője Cynthia Giles szerint azonban az EPA-nak semmilyen körülmények közt nem szabad feladnia azt a jogát és kötelességét, hogy az emberi életeket és a környezetet károsító tevékenységek ellen fellépjen. „Amíg egyes esetekben indokolt lehet bizonyos szabályozásokon való lazítás, addig az ilyen, általános felmentés a környezetvédelmi törvények alól az egész Amerikai népre veszély jelent” – írja környezetvédőkkel együtt fogalmazott levelében.

A szabályozások feloldása több ok miatt is problematikus:egyfelől több ezren küzdenek nap mint nap a vizek és a levegő tisztaságáért, az amerikai állatvilág harmada különösen veszélyezettet kategóriába estik, ráadásul a légszennyezettség növekedésével a gyárak és egyéb kibocsátók közelében élő, elsősorban szegényebb lakosság körében a legúti megbetegedések is megsokszorozódnak, ezzel növelve a koronavírusra való érzékenységet, tovább fokozva a járvány súlyosságát.

„Ha vakon szállunk, mert nem végzünk szennyezettségi méréseket, és az emberek is vakon szállnak mert nem adjuk közzé ezeket az információkat, akkor sok probléma amire egyébként fény derült volna rejtve marad.”– foglalta össze a rendelkezéssel kapcsolatos aggályait, Eric Schaeffer az Környezeti Integritás Projekt vezetője.

A szabályok felfüggesztésére az Amerikai Ásványolaj Intézet lobbitevékenységét követően került sor, amikor is az olajipari vállaltok érdekeit képviselő szervezet levélben kérte erre az EPA-t.

Mindeközben Michael Brune a Sierra Club környezetvédelmi civilszervezet vezetője szerint: „Amíg az ország a nép egészségének megőrzésére fókuszál, a CoViD19 vírussal szemben, addig Donald Trump és Andrew Wheeler kihasználják a világjárványt, a mérgező szennyezés legalizálására. Ez illegális és teljességgel meggondolatlan lépés, ami nem maradhat büntetlenül.”

Nyitókép: The Guardian

About The Author

Vélemény, hozzászólás?