40 év múlva már egészen más kép várja a természetjárókat a főváros környékén, annyi fát ültetnek jelenleg

A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van a már meglévő erdőket megfiatalító erdőfelújításoknak – tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt.-től.

A Pilisi Parkerdő Zrt. valamennyi erdészeténél zajlik erdőfelújítás és erdőtelepítés. Az erdők többségét természetes módon újítják meg, miközben elkezdődött a faültetés is. A szakemberek odafigyeltek arra, hogy a most telepített fafajok ellenálljanak az új klíma kedvezőtlen hatásainak.

A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van a már meglévő erdőket megfiatalító erdőfelújításoknak. A Parkerdőnél az erdők fenntartási munkája során közel 500 hektáron újjították fel az erdőket.

A Parkerdő közleménye szerint a folyamatos erdőborítással kezelt erdőterületek aránya nőtt. Ez azért kedvező tendencia, mert a hazai erdész szakma a természetközeli erdőgazdálkodás, vagyis a folyamatos erdőborítást biztosító módszerek kiterjesztését tűzte ki célul – ami egyben a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik lehetséges eszköze az erdőgazdálkodásban.

Talajelőkészítés a fatelepítéshez Pilisszentkereszten

Az örökerdő-gazdálkodás során olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak és sokkal inkább megfelelnek a természetvédelmi céloknak. A változatos, sokféle fafajból álló erdőknek ugyanis nagyobb a természetes ellenállóképessége, életképesebb erdei ökoszisztémát eredményeznek.

A Pilisi Parkerdő részt vesz az Országfásítási Programban is. Az Agrárminisztérium által 2019 novemberében indított Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területein több mint 550 hektár újerdőt telepítenek, amihez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A 86 települést érintő erdőtelepítési mintaprogram célja az erdőterület közvetlen növelése mellett a magángazdálkodók és önkormányzatok számára bemutatható gyakorlati példák kialakítása is.

A Pilisi Parkerdő a Pilisszentkereszti Erdészet területén, Pilisjászfalu térségében 10 hektárnyi új erdő telepítésével járul hozzá a programhoz, ahol 120 ezer bükk- és tölgycsemetét ültetnek el. Az előkészítés március elején kezdődött, a csemeték ültetése folyamatban van, április végéig fejezik be a munkát.

Csemeteültetés ékásóval

Itt ültettek fákat a Pilisi Parkerdő területén:

Bajnai Erdészetnél a Gerecse keleti részén található Nagysápon 3,7 hektáron fekete nyár és szürke nyár csemetéket ültettek. A szintén a hegység keleti lábánál lévő Héregen egy idős, pusztuló erdeifenyves helyére hegyi juhar, korai juhar, magas kőris és csertölgy csemeték kerültek 4,3 hektáron.

Budakeszi Erdészet is két területen újított fel erdőt. Budajenőn 2,3 hektáron tavaly ősszel csermakkot vetettek, Nagykovácsi mellett pedig a 2014. decemberi jégkár miatt megtört feketefenyvest alakítják át 5,8 hektáron őshonos fafajokból álló erdővé.

A fővárosban ugyancsak folynak erdősítési munkák. A Budapesti Erdészet szakemberei a XI. kerületi Kamaraerdőben és a XVIII. kerületben a Reptéri-erdőben az invazív bálványfa helyére ültettek őshonos fajokat. A XVI. kerületi Nagyiccei-kiserdőben jelenleg az ültetés előkészítése zajlik.

Budajenőn is más kép várja majd a turistákat néhány évtized múlva

A Gödöllői-dombságban Gödöllő és Veresegyház térségében történt erdőfelújítás. Gödöllőn egy 48 éves akácos helyére őshonos fajok – cser, kislevelű hárs, mezei juhar, szürke nyár, madárcseresznye, vadkörte – kerültek 1,3 hektáron. Veresegyházon mintegy 23 hektáron erdősítettek: két, több mint 50 éves erdei fenyvest alakítottak át őshonos fafajok, szürke nyár, kislevelű hárs, cser ültetésével a Gödöllői Erdészet szakemberei.

Fotók forrása: parkerdo.hu

Nyitókép: flickr.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?