Bár még az év felénél sem járunk, idén már tizenkét sas lett mérgezés áldozata. Ezen felül az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínről kerültek elő elhullott ragadozó madarak, emlősök, melyeket a tünetek szerint szintén megmérgeztek. Az elkövetők a méregezéssel általában a rókákat és varjúféléket akarják kiirtani az apróvadak vagy háziállatok védelméért. 2006-ban ezen a módon egy teljes sas családot irtottak ki ismeretlenek.  

 

Nagyon sok az országszerte elhelyezett mérgezett csalétek, emiatt idén április közepéig 77 madár és emlős hullott el – jelzi közleményében a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Közöttük kilenc rétisas és három parlagi sas volt, amely utóbbi fokozottan védettek, természetvédelmi értékük példányonként 1 millió forint. A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint kilenc mérgezett csalétket az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége találta meg. 

“Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat” – írja az Egyesület.

A begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van, a szakemberek megtették a feljelentéseket is, és számos esetben már rendőrségi nyomozás indult. Több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek az elkövetők ellen: ilyen a természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés. Akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Fotók: Magyar Madártani Egyesület (korábbi felvétel)

Az elkövetők a méregezéssel általában a rókákat és varjúféléket akarják kiirtani az apróvadak vagy háziállatok védelméért. Noha a rókák és varjúfélék gyérítése tiltott, és kizárólag vadgazdálkodók végzhetik, ők is szelektív módszerekkel.

2006-ban ezen a módon egy teljes sas családot irtottak ki ismeretlenek.  

2013 óta működik az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE projekt keretein belül. Ez idő óta folyamatosan dolgoznak az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Szám szerint hét év alatt 371 bűncselekményt, valamint 113 bűncselekménygyanús esetet regisztráltak, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük