Jó lenne, ha sokan követnék a szentendrei példát: komposztálási program kezdődik ismét a városban

A 2009-ben indított szentendrei komposztálási akció célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szerves anyagok – zöld javak – visszakerüljenek a természet körforgásába, helyben hasznosuljanak és csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

A programot a város állandó lakosai, valamint helyi intézményei számára hirdetik meg. A résztvevők – akik vállalják a használati megállapodásban foglaltakat – 2 db komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen. Így a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szerves anyagok – zöld javak – visszakerülnek a természet körforgásába, helyben hasznosulnak és csökken a megtermelt hulladék mennyisége.

A programban  2009-ben 100 család; 2010-ben 150 család; 2011-2015-ben 100-100 család, 2016-2018-ban 130-130 család és 2019-ben közel 200 család vett részt. Ezen felül szinte az összes szentendrei oktatási intézmény (óvodák, iskolák), valamint az egyházközösségek is csatlakoztak.

A résztvevők száma limitált: maximum 100 jelentkezőt tudnak fogadni, akiknek vállalniuk kell, hogy az átadott komposztálókat rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A 4. évtől megkapják a ládákat, saját tulajdonukba kerülnek.  

Komposztáható                                                                        Ne tegyük a komposztálóba

Komposztálási alapok: 

A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, a különböző szerves anyagok – pl. levágott fű, falevél, gallyak, növény nyesedékek, faforgács, faapríték, stb. – termőfölddé alakíthatók. Ilyenkor a komposztálás során a növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik, mely javítja a talaj szerkezetét és minőségét.

A biokémiai folyamat során különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), illetve enzimek oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe például a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás.

Ha szeretnénk meggyorsítani ezt a folyamatot a komposztálóba kerülő alapanyagokat aprítsuk össze. Ha egyenletes, jó minőségű komposztot szeretnénk, érdemes néhányszor megkevernünk a komposztban lévő anyagokat. Tavasztól őszig, amikor a legmegfelelőbbek a körülmények akár 5-6 hónap alatt virágföld minőségű komposztunk keletkezhet.

Milyen előnyökkel jár a komposztálás?
–  Kevesebb lesz a szemét és olcsóbb a kezelése
–  A talaj minőségét a komposzttal rendkívüli mértékben javíthatja.
–  A keletkezett komposztanyag fokozza a talaj aktivitását
–  Javul a talaj tápanyag- , víz- , hő-  és levegőgazdálkodása.
–  A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést.
–  Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.
–  A talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye.
–  Tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas.
–  Lassú a tápanyag– feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye.
–  Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi.
–  Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!

 

Jelentkezni itt lehet a programra

Fotó: Marus Spiske / Unsplash

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?