Átadták az V. kerület első zöld buszmegállóját, csak éppen elfelejtették növényekkel beültetni

Az V. kerületi József Nádor téren most átadott „első zöld buszmegállóban” a dús természetet hiába keressük, a megállónak inkább csak a technológiai megoldásai környezetbarátak.  Talán emlékszünk rá, hogy a téren egy park volt dús lombkoronájú fákkal, a mélygarázs miatt azonban 2016-ban valamennyit kivágták. 

Van egy olyan metafora, hogy a burjánzó természet. Nagyon régen született,  a XVII. századi lírában, de a lakberendezési lapok átvették, mondhatni kisajátították, és nekik már az is burjánzó, ha két pálma zöldell a lakásban.

Ez jutott eszembe a most átadott zöld buszmegállóról szóló közlemény kapcsán. „A növényekkel borított váró nem csupán újszerű, friss megjelenésű, a várakozóknak jobb komfortérzetet biztosító, hanem szerepet játszik a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is” – olvasható az V. kerület közleményében.

Belváros-Lipótváros első zöld megállója Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter / Facebook

Nem tudni, a „növényi borítás” kifejezése alatt mit ért Belváros-Lipótváros Önkormányzata, mert csupán szerényen felbukkanó növényzetet látni a megálló mögött egy köztéri ládában. A növények vízellátását gépiesített öntözőberendezés biztosítja majd, és hasznosítják a tetőre hulló csapadékot is a tetőszerkezet kialakításának köszönhetően.

A kerületi önkormányzat hangsúlyozta, a zöld és környezettudatos fejlesztéseket folytatják: fákat telepítenek, dolgoznak a kisgyermekes családok számára moshatópelenka-támogatáson, csomagolásmentes bolt bevezetésén, és további kerületi buszvárók zöldítési lehetőségét is vizsgálják.

Az emberi psziché egészséges működéséhez valóban szükség lenne minél több zöld, vagyis növényi felületre. Ezt a funkciót töltenék be a nagyvárosok természettől  elzárt, zsúfolt részein a zöld buszmegállók. A szerencsésebb megvalósítások valóban növényekkel és természetesebb anyagokkal készültek. Például:

 

Zöld buszmegálló San Francicsóban (fotó: Flickr)

Növényi fallal alakították ki Eindhovenben (Fotó: WVTTK Architects / Inhabitat)
Ideiglenesen készült Malajziában, végül a lakosság kérte, hogy maradjon Fotó: WVTTK Architects

Sokan emlékezhetnek rá, hogy a  József Nádor téren korábban zöld park volt (ha a zöld alatt valóban a természet jelenlétét és nem csupán az újrahasznosítási megoldásokat értünk). A park kálváriája 2007-ben kezdődött, miután elkészültek és nyilvánossá váltak az ide szánt  500 férőhelyes mélygarázs tervei. A lakosság 2011-ben a Levegő Munkacsoport segítéségét kérte, az ügy megjárta a Kúirát is, 2016 márciusában mégis kivágták az összes, több mint 24 darab 100 évesnél idősebb fát, és feltérkövezték a teret. Most tehát zöldítés kezdődik, első lépésként a megállóval.

A József Nádor tér az átalakítás előtt

Nyitókép: Szentgyörgyvölgyi Péter / Facebook

About The Author

Vélemény, hozzászólás?