Mit tehet az építészet a környezetünkért 2019-ben?

Öt globális építészeti trend van ma, amely az éghajlatváltozás elleni harcot szolgálja.

 

Az épített környezet nagy terhelést jelent a természeti környezetre, ugyanis a világ szén-dioxid-kibocsátásának 23%-ért felelős. A magyar fenntartható építőipar vezető cégcsoportja, a Paulinyi-Reith&Partners szakemberei publikáltak egy összesítést a zöld építészet legfontosabb trendjeiről. A specifierreview.com oldalán közzétettek szerint olyan innovatív technológiákról van szó, melyek az építőiparnak a környezetre és az emberekre tett hatásaira reflektálnak.

Az öt trend/
Fenntarthatóság nulla energiaigénnyel

Az Európai Bizottság 2011-ben publikált egy elemzést, mely szerint az épületek a teljes energiafogyasztás közel 40%-át és Európa teljes szén-dioxid-kibocsátásának közel 36%-át adják. Ezt követően az ökológiai terhelések csökkentése érdekében a helyi és a nemzetközi szabályozás szigorúbb fenntarthatósági követelményeket állapított meg. Az épületek energiateljesítményéről szóló EU-irányelv szerint 2020. december 31-e után csak közel nettó nulla energiaigényű épületek emelhetőek. Az EU tagállamaiban tehát 2021-től valamennyi új épületnek meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek.

Laura Alvarez tervezte zéro kibocsátású otthon Spanyolországban

Innováció: kilép a luxusból a smart home

Dr. Reith András, Paulinyi-Reith&Partners fenntarthatósági igazgatója szerint „a közel nettó nulla energia azt jelenti, hogy az épületeknek közel önfenntartó módon kell működniük. Ehhez szükség van a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos megoldásokra és az innovatív technológiákra, valamint olyan gépekre, amelyek képesek az épület hőmérsékletének és megvilágításának szabályozására a tényleges igényeknek megfelelően. Az épület energiafogyasztása olyan építészeti eszközökkel csökkenthető, mint tájolás vagy térfogat.”

Sokáig az intelligens otthon – smart fűtés-hűtés, világítás, biztonság, stb. – futurisztikus megoldásnak tűnt, ám 2018-ban el kezdett kilépni a luxus kategóriából és megjelent a szélesebb közönség otthonaiban is. A Forbes 2018-as elemzése szerint az USA-ban a smart szegmens 22%-os bővülése várható idén. Nemcsak a lakóházakban, de az irodákban és közterületeken egyre nagyobb jelentősége lesz, ugyanis hozzájárulnak az átláthatóbb és tudatosabb energiafogyasztáshoz.

Budapesten például a Nordic Light irodaház, melyet a Paulinyi-Reith & Partners tervezett, immáron energiatakarékos hűtési s fűtési rendszerekkel rendelkezik, energia-tudatos és környezetbarát épület létrehozása.

Nordic Light -Zöld irodaház Budapesten

  Rugalmas épületek a kritikus időjárás ellen

  Az éghajlatváltozás az épületeket is új kihívások elé állítja. A változó és sokszor kritikus időjárási viszonyok, az árvizek, viharok és más természeti katasztrófák okán olyan épületekre és városfejlesztési projektekre van szükség, melyek felkészültek ezekre a változásokra. (A Sandy hurrikán után a Manhattan szigetet védő olyan városfejlesztési projektet dolgoztak ki a Bjare Ingels csoport építészei, amelyek az árvizek ellen is védik a közösséget.)

   „Az építészek számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy olyan épületeket tervezzünk, amelyek megfelelnek a jövő generációinak is, és olyan igényekhez igazodnak, melyeket ma még nem lehet teljesen látni. Ehhez egyértelműen látni kell a társadalmi, technológiai és környezeti kihívásokat”- jelezte Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners elnök-vezérigazgatója.

  Az ökoház alkalmazkodik az időjárás változásaihoz

  Az egészség a negyedik

  A nagyvárosok lakói életük 90%-át beltérben töltik. Fontos tehát, hogy ezek a terek az egészséget szolgálják, jó beltéri levegőt biztosítsanak. A cégek jó esetben ma már gyakran a biofília elvéhez alkalmazkodva építtetnek irodákat. A természetet közelebb viszik a városokban élőkhöz természetes építőanyagokkal, nagyméretű zöldterületek és természetes fényforrások segítségével. Számtalan fényforrás helyett az építészeti megoldások biztosítják az elegendő természetes világítást, hidrodinamikai felmérések segítségével igyekeznek a házak jó levegőminőséget garantálni. (A Budapest ONE nagyszabású irodaház-komplexumában, amelyet a Futureal fejlesztett ki és Újbudában épült, a tervezőknek sikerült elérniük az optimális természetes világítást az épület belső terében.)

  Tanúsítási rendszerek

  A különböző építészeti megoldások egy része, például a káros anyagok kibocsátása, egyszerűen mérhető. Ezzel szemben az egészséget és a jólétet nagyon nehéz számszerűsíteni. Ma már több építési tanúsítási rendszer (WELL, BREEAM, LEED) az épületeket különböző élhetőségi kritériumok szerint kategorizálja. A megváltozott szabályok és a tudatosabb felhasználói igények miatt a tanúsítási rendszereknek megfelelő épületek száma növekszik.

  A tendenciák a szakemberek szerint 2019-ben tovább erősödnek, egyre többeknek lesz fontos a környezettudatos gondolkodásmód, mivel egyre több ember észlelni hamarosan az éghajlatváltozás okozta problémákat.
  Forrás: specifierreview.com

  About The Author

Vélemény, hozzászólás?