Spanyolországban költenek a legtöbbet bioélelmiszerekre Európában

A spanyol vásárlók egyre jellemzőbben választanak ökológiai termékeket: naponta az összlakosság több mint ötmillió eurót költ ökológiai termelésből származó élelmiszerre és italokra. A 25 év alatti korosztály a legaktívabb vásárló.

A spanyol Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 2018-ban az ökológiai élelmiszer-értékesítés rekordszintre emelkedett, elérte az 1962 millió eurót.

A kimutatások szerint a spanyol vásárlók egyre jellemzőbben választanak ökológiai termékeket, és naponta több mint ötmillió eurót költenek ökológiai termelésből származó élelmiszerre és italokra. A biogazdaságokból származó zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék továbbra is a legnépszerűbb élelmiszerek az országban. Az ökológiai gazdaságból származó hús és tejtermékek körülbelül 25%-ot tesznek ki. A bor és az olaj – az ország legnagyobb exportja közül kettő – az ökológiai kiadások mindössze 5% -át jelentette.

A biogazdaságokból származó zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék továbbra is a legnépszerűbb élelmiszerek az országban
Fotó: Edgar Castrejon/Unsplash

Az egészségesebb, fenntarthatóbb és ökotudatosabb életstílus felé való elmozdulás Spanyolországban, mint a világ minden táján, a mindennapi kiadási szokásokat is befolyásolta. A kimutatások szerint a fiatalok a legérintettebbek: a 25 év alattiak ma a legfőbb bio vásárlók Spanyolországban.

A régió nemcsak Európa legnagyobb ökológiai fogyasztója. Több mint kétmillió hektárnyi biogazdálkodásra és állattartásra szánt területe miatt (több mint kétszerese a tíz évvel ezelőttinek), ma is az egyik legfontosabb ökológiai piac a világon. Ennek apropóján júniusban Madridban tartják az első nemzetközi organikus kereskedelmi rendezvényt – az Organic Food Iberiát.

Forrás: Bio Eco Actual

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?