A természetes anyagokat felismeri a bőrünk, ezért sokkal jobban reagál rájuk

Arcunk sokat elárul rólunk, akaratlanul is. Akárcsak a bőrünk. Tényezők egyensúlya szükséges ahhoz, hogy arcbőrünk korunknak megfelelő állapotú és egészséges maradjon. Kutatások szerint a vegyszermentes, tiszta krémek sokkal intenzívebben hatnak, mint a konvencionálisak. Az öko kozmetikumokra szigorú feltételrendszer vonatkozik, érdemes átböngésznünk és ellenőriznünk az összetevőket saját krémeinkben.

Olasz szakértők azt állítják, hogy a környezeti szennyeződések, az UV-sugárzás erősödése és az élelmiszerekben található adalékanyagok együttes hatása miatt ma egy harmincéves nőnek akár negyven százalékkal öregebb lehet az arcbőre, mint száz évvel ezelőtt.

Érző esőkabát

Nappal a bőr a teljes testfelületen aktív. Álladóan készenlétben van a külső káros hatásokkal szemben. Majdnem olyan, mint egy esőkabát: védi a testet, részt vesz a mozgásban, mindeközben folyamatosan és érintkezik a külvilággal. Egy nap alatt csak az arcbőr izmai 12 millió alkalommal húzódnak össze és ernyednek el. Hatalmas feladat! Ezért a nappali arcbőr-ápolás fontosságát, a tápláló anyagok alkalmazását nem lehet elégszer hangsúlyozni. Arcunkat nappal mindenképpen hidratálni kell, vagyis biztosítanunk kell külső szarurétegének állandó és megfelelő víztartalmát. Egy jól hidratált bőrben 75% víz, 20% fehérje és 5% zsír (lipid) található. Ilyenkor a sejt közötti rések kitöltöttek, a bőr sima, feszes, egészséges, könnyen és rugalmasan mozog az izmokkal együtt.

Éjszakai üzemmód

Amikor ébren vagyunk, az energiát a szervezet mozgásra, koncentrációra és egyéb tevékenységekre fordítja. A bőrre már nem jut elég figyelme, ezt az „elmaradást” pótolja éjjel. Míg a test anyagcsere-folyamatai lelassulnak, a bőr vérkeringése felerősödik, felgyorsul az anyagcsere-forgalom és az oxigén-felhasználás, ami együtt jár a vízfelhasználás növekedésével is. Alvás közben sejtosztódása is két-háromszorosára növekszik. Mondhatjuk azt, hogy a nappal károsodott sejtek éjjel épülnek újjá. A hatóanyagokban gazdag bőrápolási krémek is ezt a mechanizmust használják ki.

A nappal károsodott sejtek éjjel épülnek újjá. A bőrápolási krémek is ezt a mechanizmust segítik
Fotó: Bordrew Graham/Unsplash

A kutatások szerint az éjszakai üzemmód 18-19 óra táján kezdődik, és 23 óra táján a legintenzívebb az a szakasz, amikor a bőr megújulni képes. A regenerálódáshoz, mely minden esetben a mélyalvási szakaszokban megy végbe, a bőr egy melatonin nevű hormont használ. Ez a hormon csak alvás közben, és kizárólag sötétben termelődik, s nem csupán a bőrhöz van köze: erősíti a szív és keringési rendszer munkáját, szabályozza az élettani alvásfolyamatokat, növeli a szexuális cselekvőképességet, véd a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, és hat a test valamennyi sejtjére, ezért fiatalság hormonnak is nevezik.

A fejlett országokban a statisztikák szerint a nők 6 és fél órát alszanak egy éjszaka alatt. A nem kielégítő alvás mindenkin megmutatkozik, ugyanis a melatonin termelés hiánya sápadtság, szárazabb bőr, szem alatti karikák és duzzanat formájában jelentkezik. (A vérből egyébként kimutatható a kialvatlanság, ugyanis ha csak 4 órát alszunk, a kortizol nevű stressz hormon szintje megemelkedik!) A rövidtávú, alkalmanként megjelenő tünetek hosszú távúvá válhatnak, s a kialvatlanság, a rendszertelen, rossz minőségű, nyugtalan alvás hamar meglátszik a bőrön. Azoknál, akik nem tudnak mélyen és nyugodtan pihenni, a karikák állandósulnak, és a bőr gyorsabban öregszik. A szem alatt – ahol a bőr 50%-kal vékonyabb, mint az arc más területén – hamar jelentkeznek az apró szarkalábak, melyek, ha nem foglalkozunk velük, idő előtt elmélyülnek, hangsúlyossá válnak.

Natúrkrém, biokrém

A biokrémek piaca tágul Európában. Németországban készült statisztikák szerint, az ellenőrzött forrásból származó ökokozmetikumok aránya 10-12 százalékkal növekedett. Vagyis sokkal szívesebben vásárolnak természetes krémeket a nők, mint korábban. A Biokontroll Kft. 2004-ben megalkotta a biokrémek feltételrendszerét. Ennek egyik kiemelt pontja, hogy tilos állati eredetű zsírok és a növényi eredetű olajok hidrogénezése és az így nyert anyagok alkalmazása. A nem ökológiai állatokból származó anyagok alkalmazása szintén nem engedélyezett.

Nem szabad az extrakció során felhasználni a következő anyagokat: ásványi olajok, benzol, propilén-glikol, butilén-glikol, hexán, nem bio állati eredetű glicerin, és kőolaj származékok. Az extrakció után sem lehet alkalmazni az ízfokozókat, és tilos az ionizáló sugárzás felhasználása – szól a kitétel.

Ásványi anyagok, benzol, kőolajszármazék csak néhány azok közül, ami sem bio, sem natúr krémben nem lehet jelen
Fotó: Borkatherine Hanlon/Unsplash

Természetesen tilos a genetikailag módosított szervezetek és azok származékainak használata.
Nem használhatók a petrolkémiai és más szintetikus anyagok önmagukban összetevőként, nem ökológiai eredetű és a szintetikus illat- és színezőanyagok, szintetikus kémiai fényvédő krémek és az alumínium vegyületek. A következőkben felsorolt felületaktív anyagok sem használhatók: alkil-szulfátok, alkil-éter-szulfátok Ez például hajsamponok hatóanyaga, ami rákkeltő lehet), poliszorbátok, etanolamidek. Ezeket ellenőrizhetjük krémünk összetevőin.

A tiltás nem véletlen, hiszen a felsorolt anyagok között van néhány, amelyik mérgező, az ásványi olaj és származékai tartósan lezárják a bőr pórusait, az alumínium vegyületek gyakori használata idegrendszeri károsodást, köztük az Alzheimer-kór kialakulását okozhatja.
Más kozmetikumokban ezek az összetevők sajnos még előfordulhatnak.

Alapvetően a natúr kozmetikumokban is már tiltott összetevőket tilos a biokozmetikumokban is felhasználni, és még számos más szigorító, olyan előírásnak kell megfelelniük, amelyek a természetes, hasznosuló, bioaktív összetevők irányába tolják el a receptúrák összetételét. Ezeken túl a gyártástechnológiai előírások is szigorúbbak a biokozmetikumoknál.

A feltételrendszert megalkotó szerv azért megállapítja azt is, hogy nehéz és nagyon összetett szakmai feladat az engedélyezett eljárások és összetevők alkalmazásával megalkotni olyan biokozmetikumot, amely a felhasználhatóság és a stabilitás szempontjából is megfelelő, jó a formulázása és még el is tartható.

Hatékony természetes összetevők:

AHA-gyümölcssav – Elősegíti a bőr felső hámrétegében elhalt sejtek eltávolítását, serkenti a bőr újraképződését, biztosítja a bőr egyenletes nedvességtartalmát.

Aloe vera – Kiváló nedvesítőszer, gyorsabban pótolja az emberi bőr nedvességtartalmát, mint a víz, és közben nem zárja el az oxigén útját.
Aminosavak (lizin, arginin, L-glutamin) – Segítik a bőr regenerációját.

A-vitamin – Nagyon fontos bőrtápanyag. Hiánya tönkreteszi a sejthártyát, az új sejtek még azelőtt elhalnak, mielőtt elérnék a bőrfelszínt, így elzárják a pórusokat és megakadályozzák a bőr természetes zsírosodását.

B- vitamin – A testszövetek kijavításában és újjáalakításában fontos a szerepe.

C-vitamin – Kiváló antioxidáns, a bőrt alkotó kollagénszálak táplálásában játszik fontos szerepet. A bőr cementjének is nevezik, mert összetartja a bőrsejteket. Hiánya esetén károsodik a kollagén, a szálak rugalmatlanná válnak, a bőr megereszkedik, idő előtt öregszik.

E-vitamin – Meghosszabbítja a sejtek élettartalmát és javítja a bőr minőségét.

Hialuronsav (természetes poliszacharid) – Az emberi szervezetben is megtalálható fehérje építő elem, és a bőr fiatalságáért felel.

Jojoba olaj – Felépítése nagyban hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz. Képes szabályozni annak képződését, hogy a bőr nedvessége tökéletesen egyensúlyban maradjon.

Panthenol – Védelmet nyújt a bőrnek, elősegíti és gyorsítja a bőr regenerációját. Összetevőinek köszönhetően pótolja a bőr zsiradékigényét, bőrfeszesítő.

Peptidek – A legújabb bőrgyógyászati kutatások a peptidek pótlását tartják az egyik leghatékonyabb módszerének a ránctalanításnak.

Q10-konezim– A bőr saját anioxidánsa, támogatja a kollagéntermelést

Vélemény, hozzászólás?