A város háztartási hulladékából design padok készültek

A görögországi Thessaloniki lakosai újrahasznosították saját háztartási hulladékaikat. 3D technológiával köztéri bútorok születtek. A project május végéig fut, ezalatt 4 tonna szemetet dolgoztak fel.

A The New Raw stúdió 2018-ban kereste meg a város lakosságát, hogy műanyag háztartási hulladékaikat vigyék a Thessalonikiban működő Zéró Hulladék Laboratóriumba (Zero Waste Lab), ahol 3D nyomtatással újrahasznosítják azokat, nevezetesen köztéri bútorokat készítettek belőlük.

A Thessalonikiban élőket beavatták a folyamatba: egy weblapon keresztül testre szabhatták a padokat, választhattak a különböző színek és funkciók között. Több mint 2900 helybeli szavazott, hogy hol szeretné látni a város új bútorait és milyenek legyenek azok.

Többfunkciós padok készültek a műanyagból Fotó: The New Rawe

Minden padot egy vagy több plusz funkcióval is elláttak: az egyikben van növénytároló, a másikban könyvespolc, kerékpártartó, mini konditerem, könyvespolc. A weblap arról is tájékoztatja a felhasználót, hogy mennyi újrafeldolgozott műanyagra van szükség a tárgy elkészítéséhez. Például egy nagyméretű, háromszög alakú, könyvtartóval és ültetővel ellátott pad 90 kiló újrahasznosított műanyagot igényelt.

A laborba a városiak bevihették a hulladékot, és a gyártásba is belenézhettek

A project nemcsak azért jó, mert újrahasznosítják a műanyag szemetet, de az emberek megérthetik a körforgásos gazdaság lényegét. Május végéig ugyanis nyitva van a labor, ahol megismerhető az újrahasznosítás teljes folyamata.

“A műanyag felhasználásában van egy hatalmas ellentmondás. Az anyagot úgy tervezték, hogy időtálló maradjon, de gyakran csak egyszer használjuk, majd eldobjuk” – mondta a New Raw két alapítója, Panos Sakkas és Fonteini Setaki. A “Print Your City” projecttel arra törekszünk, hogy egy igazán jó módszert dolgozzunk ki, ami hasznossá teszi az egyébként haszontalan műanyagot.”

A városban élők szavazással választhatták ki, hova kerüljenek a padok

A padok elsősorban az élelmiszer-csomagolásban PET és PS műanyagból készültek. A hulladékot olvasztás előtt válogatták, mosták és aprították, hogy nyomtatható anyagot hozzanak létre.

A 2016-ban Hollandiából indult The New Raw arra törekszik, hogy más városok is bevonják lakóikat az újrahasznosítás folyamatába, a nyilvánosság számára használható “köztárgyakká” alakítva. A módszer egyelőre nagyon költséges, a görög városban a Coca-Cola támogatja azt.

A padokon egy-egy réztábla jelzi, hány kiló hulladékból készült

A szervezők a project végére érnek hamarosan, és most azt nyilatkozták, sikerült a kezdeti terveket tartani. Négy tonna műanyaghulladékot hasznosítottak újra az elmúlt nyolc hónapban.

Vélemény, hozzászólás?