Az óceánban vezet ökofarmot egy Rhode Island-i asszony

A különleges gazdaság lényege, hogy a termesztett növények, kagylók, osztrigák függőlegesen, a tengerbe lógatva fejlődnek. Nem igényelnek külön tápanyagot, ráadásul a telep ökológiai haszna igen nagy, hiszen a termények a szennyezett vizet is tisztítják.

Catherine Puckett két kisgyermekét nevelte egyedül a Rhode Island közelében lévő Block szigetén, amikor egy ökogazdaság kialakítására szánta el magát. Az alapelv az volt, hogy ötvözze a tengeri élet iránti rajongását, a környezettudatosságot és még megélhetést is biztosítson maguknak.

Amikor az echowatch.com újságírója megkérdezte tőle, hogy mit jelent számára a tenger, azt felelte: „Nem tudok távol lenni tőle. Azok a hangok, amik a bójáktól érkeznek a part felé. Vagy az a pillanat, amikor derékig a vízben, a mély sárban, a sós mocsárban küzdök a tengerrel, varázslatos.”

A tengerhez kötött munkalehetőségeket feltérképezve találkozott az asszony a GreenWave nevű nonprofit szervezettel és a háromdimenziós gazdálkodással.

A 3D technológia lényege, hogy függőlegesen termesztik, nevelik a növényeket, kagylókat, osztrigákat, melyek a vízbe lógatva fejlődnek. Az élőlények így nem igényelnek takarmányt, tárgyát, hiszen mindent megkapnak a tengeren keresztül. Védelmet egyedül a ragadozó halak ellen kell nyújtani: a kagylókat hálók védik, az osztrigákat zsákok, a moszatok pedig zsinórokon fejlődnek.

A tengerben nevelt élőlények nem igényelnek takarmányt, vizet, tárgyát, hiszen mindent megkapnak az élővilágon keresztül.
Fotó: Catherine Pucket

„Az óceánból származó étel termesztése nem árt a környezetnek, sőt, valójában a helyreállítására törekszünk” – mondta a gazdálkodó. A vízben lévő szennyeződésekről több módon is gondoskodik a módszer, hiszen a kagylók például szűrik ki a szennyezőanyagokat. A moszatok ugyancsak nagyon hasznosak az élővilágra, mert megkötik a szén-dioxidot és nitrogént.

A tengeri gazdaság sokrétű haszna az állattenyésztésben is megmutatkozik: a Queenslandi Egyetemen egy 2017-es kísérlet során bebizonyították, az algával kevert tápot fogyasztó marhák 50–70 százalékkal kevesebb metánt termeltek. A metán harminchatszor nagyobb hatással van a globális felmelegedésre, mint a szén-dioxid.

Az asszony piacot is talált, sőt, a felvásárló kedv igen nagy: Great Port nevű farmjáról a moszatot elsősorban élelmiszergyártkónak adja el, de a szárazföldön termelő gazdák is vásárolnak tőle, akik szerves trágyaként hasznosítják. Saját fogyasztásra is megtart növényt, salátákhoz, pizzához.

A GreenWave a gazdaság kialakításában, az engedélyeztetésekben is segített Catherine-nek. Az alapító Bren Smith valaha halász volt, aki látva, hogy az ipari mértékű halászat milyen mértékben pusztítja a vadonélő halállományokat, úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Most New Yorkban, Dél-Angliában, Kaliforniában, Alaszkában és a Csendes-óceán északnyugati részén is használják.

A moszatot elsősorban élelmiszergyártkónak adja el, de a szárazföldön termelő gazdák is vásárolnak tőle

„Már Észak-Amerika összes part menti államából és 20 országból kerestek minket, hogy segítsünk elindítani ilyen gazdaságokat” – mondta Smith. Kagylótenyésztéssel foglalkoznak a legtöbben. Azok a halászok, akik alternatív lehetőségeket keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, és őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban átvették a technológiát.
A halász szerint ez az eljárás orvosolja a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.

Smith szeretné látni Puckett sikereit máshol is. „Képzeljék el, hogy milyen hatással van ez a modell globálisan. A lehetőségek korlátlanok” – mondta. Jelenleg Smith 50 kisüzemi gazdaságot tervez 2021-ig létrehozni. Ehhez egy vállalkozói gyűrűt kell kiépítenie a piacok fejlesztése érdekében. „100 000 Catherine Puckettst akarunk világszerte”.

Újra kell tálalnunk a tenger gyümölcseit a tányérunkon, a vadon élő halakat kitolni, és kagylót, osztrigát, moszatot helyezni a középpontba. Hiszen ezek a legértékesebb élelmiszerek a bolygón” – mondta Smith.

Catherine reméli, másokat is felbátorít arra, hogy vállaljanak vezető szerepet az óceáni mezőgazdasági ágazatban; a GreenWave szívesen támogatja erőfeszítéseiket.

Nyitókép: Jake Alison/Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?