Betiltotta az egyszer használatos műanyagot az EU

2021-től tilos lesz tányérokat, szívószálakat, műanyag evőeszközöket forgalmazni vagy használni az Európai Unióban. A plasztik helyett más anyagot – például fát – lehet csak használni.

Elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó javaslatot tegnap az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa – közölte az MTI.

A műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében hozták meg a döntést. A tájékoztatás szerint az új irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között.

A rendelkezés megtiltja egyes olyan eldobható termékek használatát, amelyek alternatív módon helyettesíthetőek. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Az irányelv értelmében 2021-től tiltólistára kerülnek az egyszer használatos:

* tányérok

* evőeszközök

* szívószálak

* lufipálcák

* fültisztító pálcikák

* oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak

használata

Ezeket alternatív termékekkel kell helyettesíteni.

Az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladékot tiltották be

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Az új szabályok elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti, a tiltás véglegessé vált.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?