Patric Blank francia kutatónak esőerdei növényeket tanulmányozva alkotott elsőként zöld falakat

Budaörs lehet az első nyolc zéró karbonkibocsátású európai város egyike

Zéró karbonemisszióra vállalkozik nyolc európai város, köztük Budaörs is. Egy most kötött megállapodás értelmében a század közepére nullára csökkentik az ingatlanállomány karbonkibocsátását.

A lakók jólétét, a helyi gazdaságot és a környezetvédelmet is szolgálná az a célkitűzés, mely szerint közösen fejlesztenek és vezetnek be egy, az épített környezet felújítására és korszerűsítésére vonatkozó keretmegállapodást; ennek fő célja a karbonemisszó drámai csökkentése.

Az aláírók a következő években helyi adatokra hivatkozva az országos politikai döntéshozóknál is lobbiznának annak érdekében, hogy hasonlóan ambiciózus szabályozást dolgozzanak ki az országos épületállományra is. 2050-ig így elérhető lenne az a cél, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

A karbonkibocsátást – amelynek zömét a szén-dioxid-kibocsátás adja – úgy lehet ellentételezni, azaz semlegesíteni, hogy olyan zöld projekteket támogatunk, amelyek üvegházhatású gázok kibocsátását elkerülik vagy megkötik.

A keretmegállapodás az épített környezet felújítására és korszerűsítésére vonatkozik

Erre általában a megújuló energia (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.) projektek a legalkalmasabbak, amelyek kiváltják a fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) felhasználást. A metánkibocsátások elkerülhetőek például hulladékgazdálkodási technológiaváltással, a dinitrogén-oxid kibocsátások a műtrágya használatának helyettesítésével.

A szén-dioxid kibocsátásokat lehetőség van megkötni is, például talajművelési technológia cserével vagy erdőmentés, erdőtelepítés révén.

A vállalásban a következő nyolc város vesz részt:

• Leeds, Egyesült Királyság
• Dublin, Írország
• Velika Gorica, Horvátország
• Budaörs, Magyarország
• Padova, Olaszország
• Madrid, Spanyolország
• Wroclaw, Lengyelország
• Eskisehir, Törökország

A Build Upon2 című vállalást a Zöldépítési Világtanács (World Green Building Council – WorldGBC) hívta életre. A program megvalósítását, illetve a WorldGBC-t a városok zöldépítési tanácsai is támogatni fogják, az Európai Klímaszövetség és a Buildings Performance Institute Europe (BPIE) kutatóintézet mellett – közölte a portfolio.hu.

Vélemény, hozzászólás?