Sorra nyitnak a csomagolásmentes boltok itthon is

Ezekben az üzletekben az áruk kimérve, üvegekben és kisebb textilzsákokban vihetőek haza. Fejenként évi 100 kilogramm hulladékot spórolunk meg, ha csomagolásmentesen vásárolunk.

Az Európai Unió 2018-as felmérése szerint évente fejenként 500 kilogramm hulladékot hagyunk magunk után, melynek 25 százaléka a csomagolásokból való. Ugyanakkor a csomagolóanyagok egy része nagyon lassan bomlik le, a nejlonzacskók akár több száz év alatt. A tengerek mélyén található szemét 70 százaléka műanyag.

Az ember hulladéktermelése, illetve annak megelőzése és visszaszorítása már a hetvenes években foglalkoztatta a környezetvédőket, ennek nyomán indult el Kaliforniában a zero waste mozgalom. Eszerint az ember úgy is élhet, hogy mindennapjai során nem termel hulladékot, nem okoz kárt az élő környezetének. Követői olyan koncepciókat és megoldásokat kerestek, amelyek ezt az életmódot lehetővé teszik. Erre lehet megoldás a csomagolásmentes élelmiszer vásárlás és tárolás.

100 kilogramm hulladékot hagy maga után egy fő egy év alatt, ennek jelentős része csomagolóanyag
Fotó: Monica Grabkowska/Unplash

Az Európai Unió statisztikája azt is elemzi, hogy évente egy háztartás által megvásárolt élelmiszer mintegy 25 százaléka kerül a kukákba. Ez a magatartás és szemlélet formálható, amennyiben az ember előtt más lehetőségek is feltárulnak, más szemléletmódokat is megismer. A csomagolásmentes boltok létrehozói szerint a föld ökoszisztémájának az jó, ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége is van. Így jobbára elhagyhatóak a csomagolóanyagok is, ami jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátástól kíméli meg Földünket.

A Catherine Conway által 2006-ban indított első „unpacked” bolt egy kis piaci stand volt, amely annyira népszerűvé vált, hogy Conway úgy döntött, egy teljes üzletet nyit meg. Az áruház szinte minden árut értékesít ömlesztett tartályokból, a csomagolt tárgyak minimálisak és könnyen újrahasznosíthatók. 2016-ban csak 20 csomagolásmentes bolt volt Európában, számuk az elmúlt két évben ugrott meg. Egyébként valamennyi üzlet a maga nemében más és más. Amerikában például gumicukrot is árulnak, tehát a nemzeti tradícióhoz és igényekhez alkalmazkodik minden egyes üzletvezetés.

Idén januárban több nagyáruház bejelentette, hogy műanyag helyett kizárólag papírt használ csomagolóanyagként

Itthon az első csomagolásmentes bolt Budaörsön nyílt 2015-ben. A külföldi trend azonban nem tört meg, az elmúlt években Budapesten sorban nyitottak a zero waste üzletek, 2018-ban három is, először a Liget Pesten, melynek azóta Budán is van egy kis helyisége.

Itt is minden természetes anyagokból mérhető ki és vihető el. A kézműves joghurtok üvegedényben, a zab-, rozs-, árpapehely, köles, kukoricadara tárolókban, gyógy-, gyümölcs-, fekete és zöld teák fémdobozokban, hidegen sajtolt olajok, péksütemények, házi készítésű szörpök és lekvárok üvegekben vannak. Az élelmiszerek a rizstől, a gabonaféléken át az aszalt gyümölcsig adalékanyag- és tartósítószer-mentes, a lekvárok és a szörpök is vegyszermentes gazdaságból kerülnek ki. Az árut igyekeznek Budapest negyven kilométeres körzetéből hozni, így ugyanis a környezetet is megkímélik.

Eleinte ez a vásárlási mód ismeretlen volt, ám az emberek rövid idő alatt hozzászoktak. Az üzletekben árulnak vászonzsákokat a péksüteményeknek, lisztféléknek, hogy ne használjunk feleslegesen nejlont. A zsákokat lehet mosni, így csak egyszer kell megvenni. Az árak egyébként kedvezőek, mert a csomagolás árát nem kell kifizetni.

Jó tudni: Franciaországban 2016-ban betiltották az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását az összes kereskedelmi szektorban, kis boltokban és nagy áruházakban egyaránt. Nálunk idén januárban jelentette be több nagyáruház, hogy nejlonzacskó helyett kizárólag újrahasznosítható papírt használ.

Vélemény, hozzászólás?