Kukoricaszárból préselt jégkrémes dobozokat vezet be a Carte d’Or

Az Ellen MacArthur Alapítvány áprilisi műanyaggazdálkodásról szóló jelentése szerint a világszerte használt műanyagcsomagolások mindössze 14%-a éri el az újrahasznosító üzemeket és csak 8% kerül újrahasznosításra. Több mint 70% a hulladéklerakókban és az ökoszisztémában végzi.

Az ökoszisztéma problémái a multikat is megszólalásra és helytállásra késztetik, és egyre többen csatlakoznak az újrahasznosíthatóság elveihez a termelésben, forgalmazásban is. A brit-holland fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat, az Unilever 2010-ben kötelezte el magát az újrahasznosítás mellett, és eddig is jelentős eredményeket ért el: tevékenységük nyomán kevesebb mint tíz év alatt a csomagolóanyagok hulladékká válása vásárlóik körében egy harmaddal csökkent. Ugyancsak aktív tevékenységükhöz köthető, hogy az Európában használt műanyag 78%-a már újrahasznosítható.

Célkitűzéseik igen ambiciózusak: 2025-ig az Unilever a világon forgalmazott valamennyi termékének csomagolása teljesen újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható lesz, és a műanyag csomagolás 25% -át újrahasznosított anyagokká vagy PCR-re alakítják át (a fogyasztói gyanta vagy a PCR az újrahasznosított műanyag technikai fogalma).

A bioplasztik dobozokkal havonta 43 tonna műanyaggal kevesebb kerül a fogyasztókhoz

A forradalomba a vállalat különböző márkákat von be, elsőként a Carte d’Ort, mely a jégkrémek, így a jégkrémes dobozok felhasználásának számát tekintve is világelső. Még idén bevezetik a biodobozokat, melyek komposztálhatóak, újrahasznosíthatóak. A doboz tanúsított PEFC papírból készül, PLA-réteggel bevont bioplasztikus kukoricahulladék, amely azt is lehetővé teszi, hogy az edény vízálló legyen, és ezért alkalmas fagylalt tárolására – tudósít az Il Bioeconomista.

A csomagolás-csere körülbelül 11 millió dobozt jelent egy év alatt; minden tálca súlya 47,5 gramm súlyról 36,5 grammra csökken, ami 23%-os megtakarítást jelent a termék végső tömegét tekintve. Az eredmény körülbelül 520 tonna műanyagcsökkenés csak egy év alatt.
A Világgazdasági Fórum szerint a műanyag csomagolási hulladék évente 80–120 milliárd dolláros veszteséget jelent a globális gazdaság számára. A megoldás a ciklikus eljárás, melynek során megtervezik a teljes folyamatot a csomagolástól a felhasználáson át az újrahasznosításig vagy a komposztálásig.

Nyitókép: Pablo Merchan/Unsplash

Vélemény, hozzászólás?