Már a régi „energiafaló” házakból is lehet fenntartható ökoházat tervezni

Tíz versenyszám lesz a Solar Decathlon nemzetközi egyetemi innovációs megmérettetés döntőjében. Például energiahatékonyság, életképesség kategóriában mérkőznek meg az építészhallgatók július 12. és 27. között. A BME csapata már építi a versenyházat!

Mint arról hírt adtunk, idén Szentendrén rendezik meg a legfiatalabb építészgeneráció ökoépítészeti erőpróbáját, a Solar Decathlont. A 4 kontinensről érkező 11 csapat mindegyike egy-egy mintaházat készít, amit a helyszínen összeszerel és ezúttal ki is állít két hónapig. Magyarországot a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata képviseli, akik már idén januárban el kezdtek készülni.

A magyar építészhallgatók célja első körben a fogyasztásaink csökkentése, gondolnak itt a hűtésre, fűtésre, meleg vízre, világításra, légkezelésre, és a háztartási gépek energiájára. Épületük koncepciójában fontos szempont volt, hogy ki tudják használni a növények által biztosított előnyös mikroklímát. A ház terasza körül függő növények lesznek, tetejére pedig zöldtetőt terveztek.

A hallgatók kihasználták a növények adta kedvező mikroklímát a tervezés során
Kép: Koeb – BME Solar

A résztvevők megtervezik, modellezik és megépítik energiahatékony mintaházukat a saját campusukon, majd Szentendrén ismét. A magyar csapat az alapkőletételen túl van.

„Itt az építés ideje! Csapatunk nagyon keményen dolgozott, hogy eljussunk idáig és megépíthessük versenyházunkat. Az ötödik nagy leadás után és folytonos szponzorációs egyezetések közepette az alapköletétel is megtörtént, kezdünk! – közölték facebook oldalunkon nemrég.”

A BME csapata már elkezdte az építést

Ahogy megtudtuk, évenként az egyes versenyszámok ugyan eltérnek egymástól, de vannak hagyományosak, ilyen az építészet, mérnöki teljesítmény, energiahatékonyság, energiamérleg, innováció és kommunikáció.

Az idei számok:

1. Építészet
2. Mérnöki tervezés és kivitelezés
3. Energiahatékonyság
4. Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
5. Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
6. Innováció es életképesség
7. Cirkularitás és fenntarthatóság
8. Komfort feltételek
9. Lakóház funkcionalitás
10. Energiamérleg

A szakértők azt is vizsgálják, hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon. Hagyományos szám a tízpróba (decathlon) is, mely valamennyi lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot lefed, amelyeknek napjainkban egy modern, fenntartható építészet népszerűsítését célzó versenynek meg kell felelnie.

A tavalyi győztesek, Virginia állam építészhallgatóinak pályamunkája
Fotó: solardecathlon.org

Az idei év fő szakmai témája a meglévő épületállomány felújítása és annak építészeti megoldásai. A kiírók arra számítanak, hogy a téma tudományos és innovatív kihívás elé állítja majd az egyetemistákat több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén.

Az SD2019 tájékoztatása szerint a verseny egy hosszútávon fenntartható mintaházpark kialakítását alapozza meg. Ezt szolgálja az is, hogy látogatható kiállítótér és „Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont” jön létre, amelyet nemcsak a szakma, de a lakosság is bejárhat.

Nyitókép: a magyar versenymunka
Forrás: Koeb – BME Solar /facebook

About The Author

Vélemény, hozzászólás?