Elfeledett növényeket hoznak vissza a mindennapokba magyar kutatók

Elfeledett paradicsom tájfajták és újra felfedezett ősgabonák elterjedését segíti kutatásaival az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

A biológiai sokféleség hihetetlen erőforrás, csak egyelőre kevesen értékelik – nyilatkozta ma Dr. Drexler Dóra, hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható gazdálkodással foglalkozó önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Gyöngyösi tájfajta paradicsom
Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Miközben a világot uraló kultúrnövények (búza, kukorica, szója, rizs) modern fajtái érzékenyek a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben, vad rokon fajaik és tájfajta populációik értékes genetikai erőforrást jelentenek változatos tulajdonságaik és ebből eredő adaptációs képességük okán – hívja fel a figyelmet az ÖMKi ügyvezetője.

Összefogást kezdeményeznek az ősgabonák elterjesztéséért

Azt is kihangsúlyozta, hogy 2021-től az Európai Unió is támogatja az úgynevezett heterogén szaporítóanyagok forgalomba hozatalát ökológiai vetőmagként. Az ÖMKi több projektben is dolgozik a növénytermesztés sokszínűségéért: május közepén génbankból kiszabadított tájfajta paradicsomok palántáit vezette be a hazai kereskedelmi forgalomba, az ősgabonák – tönke és alakor – elterjesztéséért pedig összefogást kezdeményezett gazdák, molnárok és pékek bevonásával.

Nyitókép: Tájfajta paradicsomok
Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

About The Author

Vélemény, hozzászólás?