Ökoház, ahonnan csak a hullámok és a szél hangját hallani

A North Queensferry-i, elhagyatott világítótoronyból egy fenntartható ökoházat alakítottak ki. A tulajdonosokat megkérdezték az elmúlt 14 év tapasztalatáról: mint mondják, a ház alig igényelt karbantartást, és az idővel esztétikailag egyre szervesebb része lett a környezetnek.

Izgalmas a helyszín: a skót North Queensferry-i világítótorony a Forth folyóra és a felette húzódó acélhídra néz; a helybeliek szerint különös módon reggel kizárólag a hullámok, este a szél hangját hallani innen, és sosem mosódik össze a kettő. A 20. század elején épült torony a hajósokat segítette a navigációban, majd a második világháború alatt az építményből figyelték az ellenséges repülőgépek felbukkanását.

Évtizedekig hányattatott volt a sorsa, mert bár B-listás műemléki védelem alatt állt, senki nem tudta, mit kezdjen vele. Végül a település 2001-ben eladta magánszemélyeknek, akik akkor már hallottak az új trendről, a fenntartható és természetes alapanyagokat használó építészetről, és kerestek egy építészeti irodát az átalakításhoz.

Fotók: ICOSIS Architect

Az Edinburgh-i ICOSIS Architects ökológiailag fenntartható épületek tervezésére szakosodott. Egyébként az, hogy a világítótorony 2005-ös átalakítása a cég első ökologikus munkája volt, eléggé szimbolikus, miként a világítótornyok értelmezési mezeje: a torony origó, vezérelv, támpont, ahogyan ma a fenntartható építészet is az.

A felújítási tervben alapvető szempont volt, hogy a nyolcszögletű torony működése illeszkedjen a természeti körfolyamatokhoz (anyag, energia, víz körfolyamatok), és új megoldásaiban a tájhoz. Ugyanis nemcsak restaurálták az eredeti toronytestet, de környezetbarát anyagokkal és módszerekkel egy modern kiterjesztésű oldalszárnyat emeltek mellé.

Az ICOSIS Architects minden projektje, így ez is helyspecifikus, vagyis a környezetével valós idejű diskurzust tart fent. A teljes ház tájolása, elhelyezkedése reagál a helyszínre, például a Nap mozgására. Az építkezéshez kizárólag helyben, 40 kilométeres körzetben található anyagokat használtak.

A szigetelés környezetbarát öko cellulóz, vakolatnak gipszvakolatot választottak. Az épület hő- és melegvízellátását napkollektorokkal biztosítják. Az esővizet összegyűjtik, másodlagos vízfelhasználáshoz újrahasznosítják. A toronyház egyéb, az alacsony energiafelhasználást segítő rendszerekkel is ellátott, így például árnyékolókkal, melyek csökkentik a nyári felmelegedését.

Az építkezés alatt egyébként fontos stratégiát alakítottak ki annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a keletkezett hulladékot. A fahulladékot a felújított torony két fűtőkemencében égették el, míg a törmelékekből megerősítették a kikötő szerkezetét.

A tulajdonosok (2012-ben gazdát cserélt a ház) ma azt mondják, a tervezők időtálló természetes anyagokat használtak, és ez be is jött. Az elmúlt 14 évben a ház alig igényelt karbantartást, és az idővel esztétikailag egyre szervesebb része lett a környezetnek.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?