Szalmából készült zsebkendőt dob piacra egy világcég

Óriási fejlesztést jelentett be a higiéniai papírtermékek egyik meghatározó piaci szereplője.

A forgalomban lévő zsebkendők, kéztörlők, egyéb higiéniai termékek mintegy 60 százalékát Magyarországon is az Essity gyártja. A cég a fenntartható termelés érdekében új programot dolgozott ki, amely a lakossági és ipari papírfelhasználást egyaránt érinti.

A mintegy 400 millió svéd koronába kerülő – közel 12 milliárd forintot – fejlesztés segítségével a mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából papírárut gyártanak – várhatóan már 2020 második felétől.

„A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz”– mondta Magnus Groth, az Essity elnök-vezérigazgatója.

Az Essity ma az egyik legnagyobb friss fából készült cellulóz-felvásárló a világon, több éve dolgozik a fenntarthatóság kialakításán. A most bevezetendő technológia a körkörös fenntartható innovációra épül, és alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

A búzaszalma, amely az eljárás fő komponense, nagyon jó megoldásnak tűnik: a szármaradvány a gabona betakarítása után marad meg. Alapvetően az állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, de az anyagnak 50 százaléka a szemétbe került. Az Essity ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva – számol be róla a ProfitLine.

A szármaradvány a gabona betakarítása után marad meg. Ebből készül az új papírtermék
Fotó: Matt Seymour/ Unsplash

Az Essity és az amerikai Sustainable Fiber Technologies vállalat (SFT.) kizárólagos szerződést írt alá az SFT Phoenix Process™ technológia kizárólagos használatáról. A módszerrel a növényi alapú megújuló rostanyagokat a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakítják át. A termék minősége megegyezik a papíréval, fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír.

A gyártás során lényegesen kevesebb vizet és energiát használnak fel, tehát az eljárás több módon is támogatja a fenntarthatóságot.

„Ez az eljárás lehetővé teszi majd, hogy az Essity a gyártás során kiváltsa a friss farostot a megújuló búzaszalmával. A módszer hozzájárul a környezet megóvásához, mivel lényegesen kevesebb víz és energia használatát igényli. Emellett bevon egy fel nem használt mezőgazdasági mellékterméket és azt értékes, új papírrost-forrássá alakítja”– mondta el Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója.

És itt még nincs vége a technológia jó hozamának: a fennmaradó melléktermék ugyanis újrahasznosítható műtrágyaként a talaj termőképességének javítására, vagy fenntartható alternatívája kőolajszármazékoknak.

A gyár 2030-ra 33 százalékkal akarja csökkenteni az ökológiai lábnyomát, valamint a cég szén-dioxid kibocsátását, a párizsi klímaegyezménnyel összhangban lévő Science Based Targets nemzetközi klímavédelmi iniciatívát alkalmazva.

Az Essity gyáraiban a lakossági és professzionális higiéniai termékek előállításhoz felhasznált cellulóz alapanyag körülbelül 60%-a minősített forrásból érkező friss farost, 40%-a pedig újrahasznosított rost.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?