A világ minden tájáról érkeznek építészhallgatók Szentendrére, itt mutatják be a jövő ökoházait

A világ legjelentősebb építőipari innovációs versenyét, a Solar Decathlont idén nyáron Szentendrén rendezik. A kész házak júliustól két hónapig látogathatóak, mintegy kiállítótérként működnek majd. A versenyen indul a BME csapata is.

Még 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériumának kezdeményezésére tartották az első megmérettetést Washingtonban. A cél már akkor is az volt, hogy a legfiatalabb építész generáció elsajátítson egy hatékony szemléletet, melynek része, hogy megtanuljon jól együttműködni az új ipari partnerekkel, szponzorokkal. A verseny keretében olyan innovatív, ökológiailag értékelhető, energiahatékony házakat terveznek, melyek a megújuló és tudatos erőforráshasználatot, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok.

A tavalyi győztesek, Virginia állam építészhallgatóinak pályamunkája
Fotó: solardecathlon.org

Július 1-én kezdődik és 10 napig tart a házak építése: ezalatt látogatókat nem fogadnak. Július 12-én, az ünnepélyes megnyitón a Szoláris Falut is megnyitják, így egy kiállítótér, „mintaház park” jön létre, amelyet bárki szabadon bejárhat – tudtuk meg az SD2019 oldaláról.

A jövő energiahatékony ökoháza

A versenyen indul a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is: témájuk a sátortetős kockaház, ismert nevén „Kádár-kocka” egy új megközelítésű építési rendszerbe ágyazva.

A mostani esemény különlegessége az előző helyszínekhez képest, hogy a mintaházakat a korábbi helyszíneken általában néhány nap után elbontották, idén azonban két hónapig megtekinthetőek lesznek. Így arra is lehetőség lesz, hogy a házak műszaki teljesítményét a szakértők egy tág intervallumban monitorozzák.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?