A figyelmeztetések ellenére is ontják magukból a műanyagot a gyárak

A globális műanyagválságról napi szinten jelennek meg a hírek, figyelmeztetések. Ennek ellenére a gyárak 2018-ban sem csökkentették a műanyagtermelést. Sőt. Tavaly 3,2 százalékkal 359 millió tonnára bővült a mennyiség. A termelés 1990 óta több mint háromszorosára nőtt.

Európában ugyan csökkent valamelyest a műanyagtermelés, de az import növekedett. A műanyagok használata elleni kampányok egyelőre nem hozzák a várt eredményt, a figyelmeztetések nem mutatkoznak meg a termelési adatokon.

A műanyaggyártók vezető európai szövetségének adatai szerint Kína egymagában a világ műanyaggyártásának 30 százalékát teljesíti, és ha lehet hinni a szervezet jelentésének, egyetlen év alatt megduplázta a termelését – közli a portfolio.hu. Ázsia a globális plasztikgyártás több mint 50 százalékát, a szintén emelkedő termeléssel rendelkező Észak-Amerika pedig annak mintegy 18 százalékát adja.

Európában ugyan csökkent valamelyest a műanyagtermelés, de az import növekedett

Az európai termelés 2018-ban 4,3 százalékkal csökkent 2017-hez képest, az előző évi 3,4 százalékos bővülést követően. Azt is megjegyzik a PlasticEurope adatai alapján, hogy hogy az Egyesült Államokból származó európai behozatal 26 százalékkal emelkedett. 0,4 százalékkal nőtt európai műanyagfogyasztás, elsősorban a csomagoló- és építőipar tevékenységén keresztül, így messze megelőzik az autóipart.

A kimutatások szerint a legnagyobb mennyiségben gyártott műanyag a polietilén (27%), a hőre keményedő műanyagok (21%), a polipropilén (19%) és a PVC (13%). Könnyű újrahasznosíthatósága ellenére a polietilén-tereftalát (PET) a gyártott műanyagoknak mennyiségileg mindössze 6 százalékát teszi ki.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?