A franciák betiltják a pazarlást: amire nincs szükség, azt újra kell hasznosítani

Betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését Franciaországban. A felesleges holmikat be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra.

Évente több mint 650 millió euró értékű fogyasztási cikket dobnak el vagy semmisítenek meg Franciaországban, ötször többet, mint amennyit jótékonyság gyanánt elajándékoznak a miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint.

Ezért ennek korlátozására a nem élelmiszer jellegű árucikkekre megsemmisítési tilalmat vezetnek be. A ruházatot, elektronikai cikkeket, higiéniai termékeket (azok csomagolását), kozmetikumokat (szintén a csomagolást) újra kell hasznosítani. A tilalom négy éven belül lép életbe.

A nem élelmiszer jellegű árucikkekre megsemmisítési tilalmat vezetnek be.

„Megdöbbentő ez a pazarlás, megdöbbentő a józan ész számára. Ez botrány” – hangoztatta Edouard Philippe kormányfő, amikor bejelentette az intézkedéseket egy párizsi diszkontüzletben.

Brune Poirson francia környezetvédelmi államtitkár januárban tett ígéretet a fogyasztási árucikkek kidobása problémájának megoldására, amikor egy televíziós dokumentumfilm feltárta, hogy az Amazon internetes kereskedőház megsemmisíti több millió olyan termékét, amelyet visszaküldtek a vásárlók – közölte az MTI.

A brit Burberry divatcég szintén felháborodást váltott ki tavaly azzal, amikor beismerte, évente mintegy 28,6 millió fontnyi eladatlan ruházati terméket, kiegészítőket, parfümöket éget el. Így akarják megakadályozni, hogy áron alul kerüljenek piacra. A francia kormányfő közölte, hogy külön rendelkezéseket mérlegelnek a luxusiparra, hogy rávegyék a cégeket az újrahasznosításra.

Fotó: Celia Mihon / Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?