A szoláris energiában rejlő lehetőségeket jól kell kiaknázni

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) piacán tovább folytatódik a növekedés. Az elmúlt évben összesen 81,9 MW új napelemet telepítettek. A panelek hatékonyságához azonban be kell tartani néhány alapszabályt.

2018 negyedik negyedévében 3060 darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 22,0 MW beépített teljesítménnyel. Az újonnan telepített HMKE-k mind napelemes rendszerek voltak, 7,6 kW átlagos beépített teljesítménnyel – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) háztartási méretű kiserőművekről szóló negyedéves jelentésében.

A MEKH összeállítása a napelemes rendszereket a felhasználók típusa és beépített teljesítménye szerint is elemzi. Eszerint 2018 negyedik negyedévében a természetes személyek 2558 darab napelemes HMKE-t telepítettek összesen 15,9 MW beépített teljesítménnyel, míg a nem természetes személyek (pl. vállalkozások, önkormányzatok, intézmények) 502 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 6,1 MW beépített teljesítménnyel.

Persze nagyon fontos, hogy megfelelő szoláris elemet válasszunk. Az nrgreport.hu szerint érdemes körbenézni a piacon, minden háztartásnak más az energiaigénye, máshogy használja az áramot, éppen ezért az egyik panel, ami valakinek tökéletes, a másiknak lehet, hogy alacsony hatékonyságú lesz. Vesse össze az életmódját, az energiafelhasználását azokkal a napelemekkel, amiket a piacon kínálnak, és olyat válasszon, amely a legmegfelelőbb az ön háztartásának.

Tisztítás

Nagyon kevesen gondolnak arra, hogy egy napelem a maximális hatékonyságon működjön, szükség van arra, hogy ne árnyékolja le semmi. A porosodás és az időjárás következtében lerakódott szennyeződés komolyan csökkentheti a hatékonyságot, így figyeljen arra, hogy rendszeresen tisztítsa a paneleket, télen-nyáron.

Megfelelő hely

A szolárcellák félvezető anyagokat tartalmaznak, amelyek hő hatására veszítenek a teljesítményükből. Ugyanez történik akkor, ha a számítógépek túlmelegednek: a processzor leáll, vagy nagyon belassítja a rendszert. A napelemeknél a hűsítést úgy a legegyszerűbb megoldani, ha megfelelő helyet hagyunk a tető és a panelek között. A piacon rengeteg hűtőopció is megtalálható, ezekből is érdemes válogatni.

A panelek megfelelő iránya

Ideális esetben a napelemeknek olyan irányban kell állniuk, amerre a legtöbb napfény éri őket. Ez azonban az évszakok váltakozásával változik, így fontos a felszerelést végző szakemberrel azt is tisztázni, hogy tudja-e, mi a leghatékonyabb elhelyezés. Ezt a napelemet gyártó vállalatnak ismernie kell, hiszen minden területen más a jellemző – más dőlésszögben és irányban kell például Dél-Afrikában felszerelni őket, mint itt, a Kárpát-medencében.

Kiegészítő eszközök

Találja meg a leghatékonyabb invertert és tároló akkumulátort a piacon! A napelemek elterjedésének egyelőre a nem túl hatékony tároló akkumulátorok az oka, nagyüzemben még mindig nem tudunk annyi energiát eltárolni, amennyi a hosszabb, nap nélküli időszakokban is biztonságosan ellátná árammal a célterületet. Egy lakásnál azonban teljesen más a helyzet, itt nem kell nagy kapacitásra gondolni, de azért igyekezzen a legjobb minőségű akkumulátort és invertert megvásárolni, mert nagyon sok múlhat rajta energiahatékonysági szempontból.
forrás: nrgreport.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?