Kevesebb alma terem idén, ezért magasabbak az árak

Elemezték a bioélelmiszereket – a lengyel tudósok hét pontban foglalták össze az eredményeket

Egy nemrégiben végzett metaanalízis azt mutatta, hogy a táplálkozás szempontjából fontos vegyületek eltérő koncentrációban vannak jelen az organikus (bio) és a hagyományosan előállított élelmiszerekben. Hét pontban foglalták össze az eredményeket.


„A tudományos szigorúság nem teszi lehetővé, hogy a bio- és a konvencionális élelmiszerek közti különbségek alapján határozott következtetéseket vonjunk le a különböző megbetegedésekről. Ám ez nem jelenti azt, hogy a klasszikusan előállított ételek ártalmatlanok az egészségre”
jelzik a Varsói Egyetem Élettudományi Egyetem (SGGW) kutatói. Lengyelország legrégebbi mezőgazdasági intézményének szakemberi úgy vélik, hogy érdemes biotermékeket választani és fogyasztani, amennyire csak az lehetséges.

A kutatók hét pontban foglalták össze a különbségeket:

• Az ökológiai terményeknek nagyobb antioxidáns aktivitásuk van, 18–69 százalékkal magasabb az egyes antioxidánsok koncentrációja. A polifenolok (természetes vegyület elsősorban zöldségfélékben és gyümölcsökben) és az antioxidánsok megnövekedett bevitele bizonyos krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, és bizonyos rákok esetében csökkentik a kockázatot.

• A hagyományos növényekben magasabb a kadmium (nehézfém) szint, és négyszer nagyobb valószínűséggel tartalmaznak kimutatható növényvédőszer-maradékot.

• A hagyományosan termesztett növényeknek nagyobb a fehérje-, nitrogén-, nitrát- és nitrit koncentrációja. Ezeknek a vegyületeknek a megnövekedett bevitele pozitív és negatív egészségügyi hatásokkal egyaránt jár.

• A biohús, a biotej és a bio tejtermékek nagyobb mértékben tartalmaznak táplálkozási szempontból kívánatos omega-3 zsírsavat.

• A biotejről megállapították, hogy magasabb a konjugált linolsav (CLA) tartalma. Ez a zsírsav antioxidáns és immunrendszert erősítő hatásáról közismert. Ugyancsak magasabb a vas- és alfa-tokoferol koncentrációja. Mindez táplálkozási szempontból hasznos; főleg annak tükrében, hogy csak akkor lehet egy élelmiszert E-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 1,8 mg alfa-tokoferolt tartalmaz.

• A hagyományos tejekben nagyobb volt a jód- és a szelén koncentráció. A tej nem a szelén fő forrása, de a jód fő forrása lehet azokban az országokban, ahol a jódozott só nem hozzáférhető széles körben. Aggodalomra ad okot, mondják a szerzők, hogy ezeken a területeken a biotej alacsonyabb jódtartalma jódhiányt okozhat (különösen a terhesség és/vagy az alacsony tejfogyasztású személyek esetében) és negatív egészségügyi hatásokat (pl. a magzati agy fejlődésének csökkenése) hozhat.

• A hagyományos hús szignifikánsan magasabb koncentrációban mutattak ki a szervezetet megterhelő misztisztikus és palmitinsavat. Ezeknek a telített zsírsavaknak a fogyasztása kedvezőtlenül hat a keringési rendszerre, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Nyitókép: Brooke Lark / Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?