Élettanilag hasznos a lakásban a zöldfal

A zöldfal tisztítja a levegőt, javítja a helyiség mikroklímáját és nagyon jó hatással van az emberi szervezetre is.

A foglalkoztatók lassan rájöttek arra, hogy a természet „megvonása” erősen kihat a munkavállalókra, ezen keresztül a teljesítményekre is. Elkezdték a nagyobb falfelületeket „bezöldesíteni” a munkahelyeken. A zöldfal a fenntartható fejlődés ideáját tökéletesen példázza, mert képes megoldást nyújtani a csökkenő zöldfelületek kérdésére az otthonunkban is.

A zöldfal megjelenése formabontó: egy impozáns megjelenésű, függőleges kertet alkot a falon. Egyelőre költséges megoldás, ezért nagyobb intézményekben gyakoribb, de vannak egészen kisméretű zöldfalak is lakóházak falfelületein.

Kültéren már korábban is ismert volt, Patric Blank francia kutatónak köszönhetően, aki még 1938-ban esőerdei növényeket tanulmányozva alkotott zöld falakat. Trenddé azonban csak a 2000-es évek elején vált világszerte. Beltéri világhódító útja a jelen évtizedre tehető, hazánkban az elmúlt 8-10 évben vált divattá, keresetté.

Patric Blank francia kutató esőerdei növényeket tanulmányozva alkotott elsőként zöld falakat

Tulajdonképpen egy könnyűszerkezetes megoldásról van szó, amelyben a növénytársulás számára a szükséges vizet vagy oldott ásványi anyagokat egy automatizált rendszer biztosítja. A kialakításnak több technológiája van, leggyakoribb a zsebes megoldás. A zsebes rendszer előnye, hogy az ültetés sokkal könnyebb és szaktudás nélkül is pótolható, ha netán kipusztulna néhány növény. Nehezebb a tálcás megoldás, amikor kókuszrosttal teli ládákat viszonylag szorosan beültetnek növényekkel, rögzítik a talajt, majd felillesztik a falra, ahol ezután rögzítik a ládákat. Ezt a rendszert nehezebb javítani

A kül- és beltéri zöldfalak két különböző rendszert igényelnek, ezért a növényzetet és többnyire a szerkezetet is másképp kell megválasztani. A beltérben egyszerűbb a növénytartás, mert nem nagy a hőmérséklet különbség. Kültéren viszont figyelembe kell venni a hőingadozást, eltérő a növényválasztás is.

A fényviszonyok is meghatározóak. A zöldfal természetes fényt kíván. Sok kertészeti cég, gyártó azt állítja, hogy a zöldfalban minden megél, ám csak meghatározott ideig. Ha a növény igényeit is figyelembe vesszük, akkor természetes fény mellett valóban sokáig élnek és jól érezik magukat. Amennyiben a szerkezet megfelelő kialakítású, akkor a gyökereknek jut elegendő tér a növekedéshez, egészséges, gazdag növényzet fejlődik. Minél nagyobb egy növényfal, annál könnyebb fenntartani, mert saját mikroklímát alakít ki, mely növeli a levegő páratartalmát, elhasználja a szén-dioxidot, oxigéntermelő, tisztítja a levegőt és nem utolsó sorban javítja az emberek kedélyállapotát.

Minél nagyobb egy növényfal, annál könnyebb fenntartani, mert saját mikroklímát alakít ki

Számos növényfajta alkalmas a kialakításhoz. A legkeresettebb zöldfalak újabban dohányzó terekbe kerülnek. Ilyenkor kicsi szanzavéria fajokat, aszparáguszt, szobai futókát szoktak a szakemberek javasolni.

Egy lakás vagy nagy nagyobb tér esetén sokkal nagyobb a szabadság, hiszen rengeteg szobai futónövény áll rendelkezésre. Csüngő csokrosinda, szégyenlősvirág, filodendronok, fokföldi borostyán, szobai jázmin. Egy falba maximum 5–8-féle növény ajánlott.

Megfelelő ápolás mellett nagyon sokáig, több évig elél egy zöldfal. A tápoldatozás, öntözés a csepegtető tüskéken keresztül automatizált rendszerben történik, de emellett heti rendszerességgel a portalanítás, száraz időszakban a plusz párásítás elengedhetetlen.

Mivel beltérben nehezebben tudunk növényvédelmet végezni, ezért a megelőzés sokkal fontosabb, mert komoly vegyszeres kezelés a lakótér miatt nem megengedett. Elsősorban biológiai növényvédelem javasolt. Például a tél elején a beköltöztetett katicabogár kiváló segítség lehet.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?