Gyógyszermaradványok lebontására is alkalmas víztisztító készüléket fejlesztenek magyar és indiai kutatók

Gyógy- és növényvédő szer maradványok lebontására is alkalmas lesz az a víztisztító készülék, melyen a Szegedi Tudományegyetem és az indiai Amity egyetem kutatói közösen dolgoznak. Az eredményeket most egy workshopon mutatták be a Szegedi Akadémiai Bizottság székházban.

A környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztésen dolgoznak együtt magyar és indiai kutatók. Az új készülék alkalmas lesz mindkét országban a szennyvizek tipikus szennyezőinek hatékony lebontására. Míg hazánkban elsősorban a gyógy- és növényvédő szer maradványok, Indiában a textilipari szennyvizek szennyezői jelentik a fő problémát a víztisztítás során.

– Az új típusú, zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor család felhasználásával egy félüzemi méretben gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk – árulta el Prof. Dr. Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA SZAB Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság elnöke.

A 2019. június 30-ig tartó, 3 évre tervezett projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják.

A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, hanem épp kezdete lehetne a további fejlesztéseknek, ami egy korszerű, jövőbemutató technológián alapuló készülék létrehozását jelentené, ami alkalmas lenne a mezőgazdaságban, élelmiszer- és textiliparban keletkező szennyvizekben előforduló különféle káros szerves szennyezők hatékony lebontására.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke, indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja az Unichem Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel együttműködve dolgozik a projekten – tudtuk meg a tudományegyetem honlapjáról.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?