Az új tárolási technológiáknak köszönhetően kitart a bioalma a következő szüretig

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében. Azt is hangsúlyozzák, hogy ez a jó tárolásnak köszönhető.

A tárolás évtizedekig gondot okozott, de az utóbbi időkben sokat fejlődött a technológia a bioalma esetében is. Így most már az alma lett a biotermék-fogyasztás növekedésének hajtómotorja.

„Szívesebben nyúlunk a biotermékek után, amikor zöldséget-gyümölcsöt vásárolunk. Lassan a múlté lesz az a helyzet, hogy nem találjuk meg a keresett árut. Almából legalábbis már nagyon is kiszámítható a felhozatal” – írja a mezogazdasag.hu az Európai Biogyümölcs Fórumának közleményére hivatkozva. Azt is jelezték, hogy idén biztosan kitart a bioalma a következő szüretig.

Almából már kiszámítható a felhozatal
Fotó: Andrew Slifkin /Unsplash

Az értékesítési mutatók rendkívül jók: március–április során 35%-kal több bioalma fogyott, mint az elmúlt öt év átlagában. Ez is megerősíti, hogy jó minőségű a tárolt gyümölcs.

Ez egyfelől annak köszönhető hogy jelentősen bővült Európa-szerte a szabályozott légterű tárolók kapacitása az elmúlt években, illetve a válogatás is magas színvonalú. Vagyis a bioágazatnak is sikerült felnőnie az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok által elvárt logisztikai színvonalhoz, ezért gyakorlatilag egész évben elérhető a bioalma – hangsúlyozza a Biogyümölcs Fórum.

A szervezet azt is közölte, hogy a bioalma ára az idény hátralévő részében változatlan marad, tehát a fogyasztók számára még vállalható, és a termesztőket sem hozza nehéz helyzetbe.

Hazánkban az alma az egyik legolcsóbb és legegészségesebb biotermék az egyébként nem olcsó kínálatban. A bio piacokon, a termelőknél ma 350-460 forint között alakul egy kiló bioalma ára (függően a fajtától is).

About The Author

Vélemény, hozzászólás?