Kempingezőknek, fesztiválozóknak készülnek az újrahasznosítható sátrak

A sátrak 25 százalékát a fesztiválokon hagyják, és ez évente 25 000 darabot jelent csak Hollandiában. Egy Amszterdamban működő cég újrahasznosítható karton sátrat fejlesztett ki. A tervezők azt állítják, hogy vízálló és testre szabható – akár filctollakkal -, így lakója könnyebben felismerheti ideiglenes otthonát, amikor visszatér a szállására.

A KarTent sátrak jelen vannak a nagy európai fesztiválokon, mint például a Balaton Sound, a Garorock Franciaországban, és a Rockfest Finnországban. A KarTent tervezője és vezérigazgatója, Jan Portheine az Euronews-nak beszélt az innovációról.

„A legtöbb hagyományos sátor rossz minőségű, mert a gyártók két-három felhasználásra szánták. Ennek eredményét megtekinthetjük a szakadt, elhagyott sátrakkal beterített zenei fesztiválokon. Azokat az embereket hibáztatják elsősorban, akik részt vesznek ezeken az eseményeken. Ez csak részben fedi a valóságot, az igazi termék a probléma, ami egyszerűen nem bír ki egy-két fesztiválnál többet”.

Vízállóak, kétszemélyesek a kartonsátrak

A sátrak magas minőségű kartonból készülnek. „Egy sátor kilenc-tizenkét napig tökéletesen funkcionál, de ez a szélsőséges időjárástól és használatától függ.” Három méretben kaphatóak. A legnagyobb 2,40 x 1,50 x 1,30 m; 13 kg. Összecsomagolva 2,40 x 0,80 x 0,08 m. A középső méret (gyerekeknek ): 0,80 x 1,50 x 1,30 m; 7 kg. Csomagolva: 1,30 x 0,80 x 0,08 m. Van egy mini verzió is, ez 0,20 x 0,10 x 0,09 m; 1 kg, csomagolva 0,20 x 0,10 x 0,02 m. Ez utóbbit kisállatokra tervezték, ha gazdájuk magukkal viszik őket a kempingbe.

Mivel a lakóalkalmatosságok elsősorban autóval szállíthatóak, ezért a cég több kempinggel és fesztiválhellyel is leszerződött, így helyben megvásárolhatóak a sátrak. 54 euró a legnagyobb és 6 euró a kisállatoknak szánt mini sátor.

A fesztiválok után egy nagy konténerben kell a kartonokat összegyűjteni, onnan a KarTent üzemébe kerülnek. Itt újrahasznosítják őket: papírzsepi, kéztörlő, egyéb háztartási papírtermék készül belőlük.

A fesztiválok után a gyártó elszállíttatja és újrahasznosítja a sátrakat

About The Author

Vélemény, hozzászólás?