Fel nem használt tojásokat hasznosít újra, így lép fel az ételpazarlás ellen

A német Basse Stittgen formatervező a globális élelmiszer-pazarlás és a túlfogyasztás kérdésével foglalkozik egy sor kidobott, egyébként még hibátlan tojásból készült asztali tárgyon keresztül. Nemcsak helyettesíti a műanyagot a környezetbarát anyaggal, hanem arra figyelmeztet, hogy az erőforrások – különösen az élelmiszer – értékesek, és „nagyon óvatosan kell bánni velük. Ahogyan a törékeny tojással.

„How Do You Like Your Eggs” című projektjén keresztül Basse Stittgen arra törekszik, hogy feltárja a közönséges tárgyak „rendkívüli fontosságát”, így például az élelmiszer-hulladékét.A funkció és az anyag jól átgondolt összjátékát látjuk, mivel Stittgen a megsemmisítésre szánt tojásokat egy sor bioplasztikus tojáscsészévé és csészealjjá alakítja át.

„Évente átlagosan 6,4 milliárd tyúktól 1,1 billió tojás származik” mondta Stittgen. „Az évente megtermelt tojás egyharmadát kidobjuk. Ez visszavezethető a tojások rövid eltarthatósági időtartamára, vagy a nem megfelelő tárolásra, szállításra.”

Felhasználatlan tojásokból használati tárgyak Fotó: dezeen.com

„A háziasodástól az iparosodásig a tyúkok és a tojás értéke egyaránt fokozatosan csökkent” folytatja a tervező. A ‘Hogy tetszenek a tojásaid?’ – akció célja, hogy kezelje ezt az értékváltságot. „A tojáshulladék, vagyis a szemétbe került, fel nem használt tojás mértékét csökkenteni kell, mégpedig úgy hogy változtatunk a fogyasztási szokásainkon”.

„Ma már tudjuk, hogy a műanyag rendkívül káros, különösen a mai kultúrában, ami tömegesen termeli és használja azt. Ebben a munkámban egy új, teljesen organikus bioplasztikát használunk, így hozunk létre egy, a fogyasztásról és a hulladékról szóló narratívát ” – tette hozzá. Stittgen először a helyi pékségekben megmaradt (egyébként még használható) tojásokat gyűjtötte össze, mielőtt kidobták volna őket.

Az eljáráskor a tojást fehérjére és sárgájára választja, a tojásfehérjét dehidratáltatja, és porba őrli, amit felhasznál. A héjakat összetöreti.

A tojást porrá őrlik, ebből lesz a bioanyag

A két elemet összekeveri és alumínium formába helyezi, amelyet 200 ° Celsiusra melegít.
A tojásfehérje, az albumin fehérje hő hatására polimert képez, amely fehérje alapú biopolimert hoz létre.

Stittgen a fenntarthatóbb anyagok használatát fontosnak tartja az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, ám azt is elismeri, hogy ezzel még nem orvosolható a probléma gyökere. Azt állítja, hogy a termelők és a fogyasztók viselkedésén kell változtatni.

„Azt hiszem, hogy át kell gondolunk és újra kell definiálnunk az anyaghasználatot. A problémás, környezetszennyező anyagok kérdése addig nem oldódik meg, amíg nem változtatunk a hozzáállásunkon. ” – tette hozzá Stittgen. – És ez az, amit megpróbálok érzékeltetni a projektemmel.

„Azt hiszem, hogy át kell gondolunk és újra kell definiálnunk az anyaghasználatot”

A designer az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos problémákat „fizikailag” is a fogyasztó nappalijába helyezi a tárgyain keresztül.

Nemcsak helyettesíti egy környezetbarát anyaggal a műanyagot, hanem arra emlékeztet, hogy az erőforrások – különösen az élelmiszer – értékesek, és nagyon óvatosan kell bánni velük. Ahogyan a törékeny tojással is.

forrás: dezeen.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?