A német Basse Stittgen formatervező a globális élelmiszer-pazarlás és a túlfogyasztás kérdésével foglalkozik egy sor kidobott, egyébként még hibátlan tojásból készült asztali tárgyon keresztül. Nemcsak helyettesíti a műanyagot a környezetbarát anyaggal, hanem arra figyelmeztet, hogy az erőforrások – különösen az élelmiszer – értékesek, és „nagyon óvatosan kell bánni velük. Ahogyan a törékeny tojással.
„How Do You Like Your Eggs” című projektjén keresztül Basse Stittgen arra törekszik, hogy feltárja a közönséges tárgyak „rendkívüli fontosságát”, így például az élelmiszer-hulladékét.A funkció és az anyag jól átgondolt összjátékát látjuk, mivel Stittgen a megsemmisítésre szánt tojásokat egy sor bioplasztikus tojáscsészévé és csészealjjá alakítja át.
“Évente átlagosan 6,4 milliárd tyúktól 1,1 billió tojás származik” mondta Stittgen. “Az évente megtermelt tojás egyharmadát kidobjuk. Ez visszavezethető a tojások rövid eltarthatósági időtartamára, vagy a nem megfelelő tárolásra, szállításra.”
“A háziasodástól az iparosodásig a tyúkok és a tojás értéke egyaránt fokozatosan csökkent” folytatja a tervező. A ‘Hogy tetszenek a tojásaid?’ – akció célja, hogy kezelje ezt az értékváltságot. “A tojáshulladék, vagyis a szemétbe került, fel nem használt tojás mértékét csökkenteni kell, mégpedig úgy hogy változtatunk a fogyasztási szokásainkon”.
“Ma már tudjuk, hogy a műanyag rendkívül káros, különösen a mai kultúrában, ami tömegesen termeli és használja azt. Ebben a munkámban egy új, teljesen organikus bioplasztikát használunk, így hozunk létre egy, a fogyasztásról és a hulladékról szóló narratívát ” – tette hozzá. Stittgen először a helyi pékségekben megmaradt (egyébként még használható) tojásokat gyűjtötte össze, mielőtt kidobták volna őket.
Az eljáráskor a tojást fehérjére és sárgájára választja, a tojásfehérjét dehidratáltatja, és porba őrli, amit felhasznál. A héjakat összetöreti.
A két elemet összekeveri és alumínium formába helyezi, amelyet 200 ° Celsiusra melegít.
A tojásfehérje, az albumin fehérje hő hatására polimert képez, amely fehérje alapú biopolimert hoz létre.
Stittgen a fenntarthatóbb anyagok használatát fontosnak tartja az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, ám azt is elismeri, hogy ezzel még nem orvosolható a probléma gyökere. Azt állítja, hogy a termelők és a fogyasztók viselkedésén kell változtatni.
“Azt hiszem, hogy át kell gondolunk és újra kell definiálnunk az anyaghasználatot. A problémás, környezetszennyező anyagok kérdése addig nem oldódik meg, amíg nem változtatunk a hozzáállásunkon. ” – tette hozzá Stittgen. – És ez az, amit megpróbálok érzékeltetni a projektemmel.
A designer az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos problémákat „fizikailag” is a fogyasztó nappalijába helyezi a tárgyain keresztül.
Nemcsak helyettesíti egy környezetbarát anyaggal a műanyagot, hanem arra emlékeztet, hogy az erőforrások – különösen az élelmiszer – értékesek, és nagyon óvatosan kell bánni velük. Ahogyan a törékeny tojással is.
forrás: dezeen.com
You may also like
-
Ezt a hintalovat használt tévés dobozból építették
-
Napszemüveg szemétből: Boyan Slat bemutatta az első, tengeri hulladékból készült termékét
-
Jövőre már újratölthetjük a samponos flakonokat
-
Jöhet a betétdíjas rendszer: a megkérdezettek 85 százaléka igent mond rá
-
Hamarosan nem dobhatod ki a műanyag palackot, vissza kell váltanod