Kimagasló a fekete áfonya emberi szervezetre tett jótékony hatása

Az immunerősítéstől az emésztőrendszer támogatásáig nagyon szerteágazó a fekete áfonya kedvező hatása. Egy fiatal kutató most szív- és érrendszeri betegek körében vizsgálta a növényt.

A fekete áfonya egészséges voltát évtizedek óta kutatják; a benne lévő antocianinok (növényi színezék) bioaktív tulajdonságúak, kulcsfontosságúak az egészségmegőrzésben. Antioxidáns tartalma kedvezően hat a szervezet vércukorszint szabályozó rendszerére, rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert. Az is tudható, hogy javítja a vérkeringést, a sejtek oxigénellátottságát, támogatja a szív- és érrendszert.

Egy új kutatási programban Ana Rodriguez-Mateos, Ph.D., a Londoni King’s College táplálkozástudományi tanszékének vezetője két éven át vizsgálta a növény hatékonyságát. Azok az anyagok, amelyek az áfonya kék színét adják, húsz százalékkal javítják a szív- és érrendszeri megbetegedéseket – következtettek a szakemberek.

Rodriguez-Mateos és munkatársai 40 személyt figyeltek meg, akiket véletlenszerűen két csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai napi 200 gramm friss áfonyából facsart gyümölcslevet kaptak, a másik csoport egy, az áfonya vitamin- és ásványianyag tartalmával egyenértékű kontroll italt.

A kutatók a résztvevők vérnyomását mérték, illetve a brachialis artériák (felkar verőér) vérátáramlás tágulását. Elsősorban az FMD-t mértékre voltak kíváncsiak: az FMD az áramlás mediálta értágulás (Flow Mediated Dilatation) egyike a legfontosabb lokális mechanizmusoknak, melyek a szívizom vérellátását szabályozzák. Az FMD már a szív-érrendszeri történések előtti fázisban jelezheti a szív- és érrendszeri károsodások fennállását. Szoros kapcsolatot mutat a későbbi szív-érrendszeri történésekkel, így a halálozással is.

A csoport tagjai napi 200 gramm friss áfonyából facsart gyümölcslevet kaptak,

Mindössze 2 órával a fogyasztás után jelentkeztek az áfonyás ital kedvező hatásai.
„Az antocianinok számottevő javulást eredményeztek a szív- és endothel funkcióban” – jelentik a szerzők. Az endothelium olyan, lapos sejtekből álló réteg, mely főképpen a vér- és nyirokerek, valamint a szív belsejét borítja. Az endothel sejtek igen fontos szerepet töltenek be a vérerek növekedésének és működésének fenntartásában.

A szerzők folytatják: „a hatásokat csak az áfonyát elfogyasztó személyeknél mutatták ki, míg az ásványi anyagokat vagy vitaminokat tartalmazó kontroll italok nem hoztak számottevő eredményt.”200 gramm áfonya naponta, és a résztvevők vérnyomása átlagosan 5 higanymiliméterrel csökkent”. A kutatók megjegyzik, hogy az ilyen csökkenést általában csak gyógyszeres kezeléssel értek el idáig.

Rodriguez-Mateos megjegyzéseket fűz az eredményekhez:”ha az egész áfonyát elfogyasztjuk, a gyümölcs teljes jótékony támogatását megkaphatjuk, mégis megállapítható, hogy a kimagasló hatás leginkább az antocianinoknak köszönhető. Ha a napi áfonyafogyasztást egy életen át fenntartjuk, akár 20 százalékkal is csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.”

Nyitókép: Mike Kenneally/ Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?