Mondjunk nemet a műanyagra júliusban! – Kezdődik a plasztikmentes hónap

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Mára több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, két évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott.

A felhívás szerint egy hónapon keresztül próbáljuk meg az egyszer használatos műanyagot mellőzni az életünkből. Ha vásárolunk, ne vegyünk mellé nejlonzacskót, ne igyunk PET palackban tárolt üdítőt, egyáltalán: iktassuk ki ezeket a tárgyakat és válasszunk alternatív megoldást.

A műanyaghulladékok csupán 15-20 százaléka keletkezik a műanyaggyártóknál és feldolgozóknál. Ezek az elsődleges műanyaghulladékok, jórészt teljesen újrafeldolgozható maradékok.

A másodlagos műanyaghulladékok a következő hulladékáramokból származnak: a szilárd települési hulladékból származik 66-68 %-a; az ipari és kereskedelmi hulladékból 20-21 %-a; az autószerelés és autóbontás hulladékából 4-5 %-a; az elektromos és elektronikai berendezésekből 3-4 %-a; az építési, szerelési és bontási hulladékból 2-3 %-a; és a mezőgazdasági hulladékból 1-2 %-a.

Általában, az éves műanyag-felhasználás 35-40 %-a csomagolásból való, azonban az elmúlt években forgalomba kerülő műanyageszközökkel, melyek folyamatosan a rendszerben vannak, az éves műanyag-felhasználás 45-50 %-ának megfelelő mennyiség jelenik meg hulladékként.

A világon ma globálisan 300 millió tonna műanyagot termelünk. A magyarországi műanyaghulladékok mennyiségének becsült értéke az éves felhasználási adatok alapján: 350-450 ezer tonna.

Vélemény, hozzászólás?