Narancshéjból készít csomagolóanyagot – erős és környezetbarát az új karton

A gyümölcs héját keveri össze más, lebomló anyagokkal egy terméktervező hallgató. Így hoz létre organikus csomagolóanyagot.

Denny Handley, a Brunel Egyetem terméktervező hallgatója a napokban mutatta be a Bio-Peel nevű új anyagot, melyet narancshéjból fejlesztett ki.

A gyártás során a héjat biológiailag lebontható termékek keverékével ötvözte. Az új matéria erős és környezetbarát.

„Kezdetben azt gondoltam, hogy a narancslé készítésekor keletkező összes hulladékot felhasználom a karton létrehozásához” – mondta Handley. „De az anyag maga vízben nagyon könnyen oldódik, ezért olyan más alkotóelem kellett, ami biztosítja a szilárdságát.” A keverékben a narancshéjon kívül ipari gyümölcshulladék, bio-polimer, növényi glicerin – a bio-dízel mellékterméke – és víz van.

A tervező a fejlesztést a sütemény sütéséhez hasonlította: „Az alapanyagoktól függően más és más típusú sütemény jön létre. Kísérletezni kell. Sokat teszteltem, míg meghatároztam az összetevőket és azok helyes arányát”.

A Packagingeurope.com szerint a narancs-karton jól formázható, rusztikus, de nem valószínű, hogy a szupermarketben csomagolóanyagként használják majd. Olyan erős, hogy organikus ládának kiváló, és alkalmazható kemény felületek, például táblák készítésére is.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?