Startol a nemzetközi verseny Szentendrén – épülnek az ökoházak

Kezdődik az idei Solar Decathlon nemzetközi innovációs és házépítő verseny Szentendrén. A csapatok eddig a projektek előkészítésén dolgoznak, mától pedig indul a versenyépítés, amelyet egy két hetes versenyszakasz követ majd. Magyarországot a BME csapata képviseli.

A világ egyik legnevesebb építész hallgatók közt megrendezett innovációs versenyét rendezik meg Szentendrén. Ahogyan arról már többször hírt adtunk, a kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.

A koeb csapata a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból állt össze, akik a jellegzetes magyar építészeti elemek mentén (például a verandák) kezdtek el gondolkodni az innovációkon.

A csapat közleményében tudatta: ezidáig sikeresen teljesítettek, a szponzorokkal történő megegyezésekben előrehaladás történt, megállapodások születtek.

A terv középpontjában a megújuló energia és tudatos erőforráshasználat
Fotó: koeb.hu

A házépítés ma kezdődik a helyszínen, és két hét áll a diákok rendelkezésére.

A versenyház mindamellett hogy lakhatásra is alkalmas lesz, bemutatótérként is szolgál majd, hiszen a felújítás jegyében kidolgozott modulrendszert fogják bemutatni működés közben a zsűrinek és a látogatóknak.

Az építészmérnök csapat, Horóczi Flóra friss diplomás építészmérnök vezetésével a ház tervezésekor alakították ki az Északi és Déli Modult. Ezekben helyezték el a meglévő lakóházak felújítására kidolgozott helyiségeket. A Déli Modulban a térbővítő, környezetbarát árnyékolástechnikával és tértágító hatású nyílászárókkal ellátott napteret helyeztek el, amely megoldást nyújthat a lakásbővítésre és a gyors, egyszerű átalakításra. Benne található az innovatív Gabion fal, amely az épület hűtő-fűtő rendszerének újszerű megoldása.

“A belsőépítészeti és fenntarthatósági szempontból is optimálisnak számító természetes kőanyag energetikailag is új lehetőségeket biztosított számunkra” – mondta Csapó Dániel, a koeb gépész csapatának vezetője.

Elkészült a versenyház alapja, amely mindamellett hogy lakhatásra is alkalmas lesz, bemutatótérként is szolgál majd
Fotó: koeb.hu

Az Északi Modulban helyezték el a gépészeti egységet és az akadálymentesített, modern fürdőszobát. A modul fő funkciója az energiahatékony otthonok kialakítása, hiszen a gépészeti egység a házra felhelyezett napelemekkel elegendő, jól hasznosítható energiát biztosít a teljes háztartásnak, valamint lehetővé teszi további koeb modulokkal összekapcsolva az energia átcsoportosítást és megosztást. A kivitelezési szakasz lezárulását követően, rövid tesztelés után a koeb csapata Tóbiás Csaba csapatkapitány vezetésével útnak indul Szentendrére, ahol 240 óra alatt kell majd a házat teljesen megépíteni és a rendszereit használatba hozni.

A versenyházakat, így a koeb munkáját is megnézheti mindenki Szentendrén már a mérési szakasz alatt és így a csapatokkal is találkozhatnak a látogatók. A versenyidőszak első napjától, július 12-től kezdődően a szakmai és lakossági érdeklődők díjmentesen látogathatják a „Szoláris falut”, önállóan vagy idegenvezető kíséretében tekinthetik meg a mintaházakat kívülről-belülről.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?