Új védjegy jelzi ezután a magyar termékek minőségét – két fokozat lesz

Egyértelművé tenné egy új védjegy-rendszer a vásárlók számára, hogy a számtalan élelmiszer közül melyiket érdemes választani és miben bízhatnak meg.

A biztonságos élelmiszer alapelvárás lett, és az utóbbi időben megnőtt a kereslet a hazai, minőségi termékek iránt. Egy 2018-as reprezentatív felmérés kimutatta, hogy az emberek tudni akarják mit vásárolnak, az honnan származik és megbízható-e a termék az egészség szempontjából. Erre akar megoldást nyújtani egy hatósági tanúsítással rendelkező, minőséget garantáló élelmiszerekhez kapcsolódó védjegy – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a védjegybemutató sajtótájékoztatón.

Az első fokozat az alapszint, amelyre bármely előállító pályázhat

Számos védjegy van, amik közt a vásárlók ma már alig ismerik ki magukat. Ezért vezetnek be egy olyan élelmiszereket jelölő védjegyet, mely a vásárlók felé hiteles és valódi garanciát biztosít. Ez a jelkép a kiemelkedően magas minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálatban szereplő más termékektől – mondta az agrártárca államtitkára.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer a termelőket, az előállítókat, a feldolgozókat, a forgalmazókat és a vásárlókat egyaránt érinti, mert a logó feltüntetése biztosítja a kiváló minőséget.

Egyúttal ösztönzi is a termelőket és a feldolgozókat a minőség fejlesztésére, javítására, fenntartására. A piaci ismertség növeléséhez ugyancsak hatékony eszköz. De a legfontosabb az, hogy a védjegy segíti a lakosság tájékoztatását. Hozzájárul az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez, növeli a vásárlói bizalmat.

A KMÉ védjegyrendszernek két fokozata lesz. Az első az „Alapszint”, melyre bármely előállító pályázhat, aki a vonatkozó uniós rendelet alapján e körbe tartozik és rendelkezik FELIR azonosítóval. Tehát mezőgazdasági termelők, kistermelők, élelmiszer előállítást, feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozások, valamint saját márkás termékeket forgalmazó élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások jelentkezését várják majd.

Ennél magasabb szintet jelöl az „Arany fokozat”, amely további független, a termék élelmiszerbiztonságára, minőségére, kedveltségére vonatkozó vizsgálatok alapján nyílik lehetőség a legkiválóbb termékek külön jelölésére. A szakemberek egy termékmustra során fogják összehasonlítani a vásárlói közönség számára elérhető készítményeket. Erre a fokozatra a legjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni és használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók.

Az „Arany fokozat” a legmagasabb minőségi szintet jelöli

Az Agárminisztérium célja, hogy a magyar emberek olyan hazai előállítású élelmiszereket vásárolhassanak, melyen már az „Alapszint” KMÉ védjegy is garanciát nyújt a termék biztonságos és kiváló minőségére, a legjobbak pedig az „Arany fokozat” KMÉ révén emelkedhetnek ki a kínálatból – közölte az AM sajtóirodája.
Arról, hogy a bioélelmiszerek megfeleltethetőek-e a két kategória bármelyikének is, nem esett szó a tájékoztatásban.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?