Világszerte egy magyar fejlesztés segítheti a jobb vízellátást és terméshozamot

Ázsia, Afrika és Dél-Amerika több országában is forgalomba kerülhet egy új talajnedvességet javító fejlesztés. A készítmény a jobb terméshozamok mellett százmilliók biztonságosabb vízellátásához is hozzájárulhat.

Mérsékli a párolgási veszteséget és a levegőből is megköti a nedvességet egy új, magyar fejlesztésű, a talajnedvesség megőrzését segítő készítmény. Ennek köszönhetően a növények kétszer hosszabb aszályt is átvészelhetnek súlyosabb károsodás nélkül, a gazdálkodások pedig az öntözővíz felét megtakaríthatják. Számítások szerint 100 ezer hektáron, 30 százalékos öntözési intenzitás mellett évente 120 millió köbméter víz, vagyis 2 millió ember éves vízfogyasztása takarítható meg. A talajkondicionáló anyag ráadásul organikus készítmény, teljes mértékben lebomlik.

A készítmény mérsékli a párolgási veszteséget, és a levegőből is megköti a nedvességet

A Water&Soil Kft. a „Water Retainer avagy Vízőr” nevű készítmény fejlesztési költségekről nem kívánt nyilatkozni, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) februárban azt közölte, hogy a vállalat a 2016-ban 1 milliárd forintos keretösszeggel indított klímafinanszírozásból kapott támogatást, hogy afrikai országokban értékesíthesse a talajkondicionáló anyagot. A budapesti székhelyű cég a nyilvános adatok szerint 2017-ben 16,6 millió forint, 2018-ban 80,5 millió forint nettó árbevételt ért el.

Az MTI tájékoztatása szerint Dél-Afrikától és Kolumbiától várják a forgalmazási engedélyt, miután nemrég Kenyától már megkapták azt. Várakozásuk szerint hamarosan Tunéziában, Ghánában és Indiában is engedélyhez juthatnak.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?